Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Podrška za dekarbonizaciju 20 malih i srednjih preduzeća u BiH

  Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) organizovao je u Sarajevu događaj “B2B for carbon-free”, u okviru projekta “Inkluzivna dekarbonizacija” (IDA), koji finansira Vlada Japana, a koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine ekonomskih odnosa BiH.

  Povod događaja je bila promocija podrške koju je IDA projekat pružio za dvadeset malih i srednjih preduzeća iz tri industrije s visokim emisijama ugljika (električna energija, čelik i cement). Ova preduzeća su odabrana kroz javni poziv za tehničku i finansijsku pomoć u realizaciji mjera energetske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije u svom poslovanju, a sa krajnjim ciljem ublažavanja ili uklanjanja upotrebe fosilnih goriva.

  Učestvovali su i predstavnici preduzeća iz regiona, koja su tom prilikom predstavili svoje proizvode i usluge dekarbonizacije, s ciljem podsticanja umrežavanja i saradnje između preduzeća u provođenju mjera dekarbonizacije.

  Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je izjavila da transformacija privrede u niskougljičnu mora uzeti u obzir potrebe najranjivijih biti inkluzivna i pravedna.

  – Ovakav pristup odražava snažnu predanost UNDP-a borbi protiv nejednakosti i siromaštva uz istovremeno postizanje napretka u klimatskim mjerama. Zahvalna sam Vladi Japana na ovom doprinosu i prilici da zajednički podržimo BiH u procesu dekarbonizacije na inkluzivan, pravedan način, osiguravajući da se na ovom putu ne zanemari niko i podrže svi slojevi društva – dodala je Nedera.

  U saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, projekat također radi na uspostavljanju osnove za pravednu tranziciju na privredu s niskim udjelom ugljika, izradom shematskog plana „Pravedna tranzicija za sve“ i strategija pravedne tranzicije za tri industrije s visokim emisijama ugljika (električna energija, čelik i cement) u BiH, što će biti propraćeno aktivnostima izgradnje kapaciteta sudionika, ranjivih grupa i industrije.

    Cijene nafte skočile iznad 94 dolara

  Minela Pita iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je izjavila da je dekarbonizacija imperativ za Bosnu i Hercegovinu.

  – To je, ne samo naša obaveza na osnovu Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije, već i ogromna razvojna šansa, jer je sektor energetike jedna od najvažnijih privrednih grana BiH – dodala je Pita.

  Doprinos Japana ambicioznoj globalnoj inicijativi UNDP-a „Klimatsko obećanje“ će pomoći BiH da odgovori na hitnu potrebu smanjenja visoke ovisnosti o fosilnim gorivima kroz mehanizam za pravednu tranziciju, usmjeren na to da niko ne bude izostavljen, te na pravedne i rodno osviještene mjere.

  Vlada Japana je izdvojila 1,87 miliona USD za finansiranje klimatskih mjera u BiH kroz IDA projekat, s ciljem podrške zemlji u postizanju ugljične neutralnosti i ispunjavanja klimatskog obećanja datog u revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosima (NDC) i Sofijskoj deklaraciji.

  Tanaka Kiyotaka iz Ambasade Japana u BiH je izrazio zahvalnost svim sudionicima ovog zajedničkog projekta sa UNDP-em.

  – Moramo biti svjesni da svi građani imaju svoje živote. Zaista se nadam da će ovaj projekat pomoći da ova tranzicija bude pravedna i bez poteškoća za preduzeća – rekao je Kiyotaka.

  UNDP-ovo klimatsko obećanje predstavlja najveću globalnu klimatsku i razvojnu ponudu podrške zemljama u realizaciji njihovih nacionalnih obaveza prema Pariškom sporazumu, osiguravajući čistu i pravednu energetsku tranziciju ka neto nultim emisijama i budućnosti otpornoj na klimatske uticaje, saopćeno je iz UNDP-a.

    Potaknuti mala i srednja poduzeća na kvalitetnu i konkurentnu proizvodnju

  (Fena)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU