back to top

U BiH u 2023. godini usporen trend ekonomskog rasta i usporen rast zaposlenosti

Članovi Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarli su s predstavnicaima Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Predstavnici Direkcije, predvođeni direktorom Zoranom Zeljkom, prezentirali su rad te institucije, te naglasili da, kao stalno tijelo Vijeća ministara BiH, u svom radu preduzimaju redovne aktivnosti s ciljem analiziranja postojeće ekonomske situacije, planiranja socijalno-ekonomskog razvoja, te prikupljanja makroekonomskih i drugih pokazatelja u vezi sa ekonomskom politikom i ekonomskim razvojem naše zemlje.

Govorili su i o dokumentima koji nastaju kao rezultat njihovog rada i istraživanja, a koje, u formi mjesečnih, kvartalnih i godišnjih informacija i izvještaja, redovno šalju Vijeću ministara BiH, kao i Zajedničkoj komisiji za ekonomske reforme i razvoj PSBiH, koja, u okviru svoje nadležnosti, vrši nadzor nad ovom Direkcijom.

Iznoseći osnovne statističke podatke i pokazatelje iz svojih izvještaja, predstavnici Direkcije kazali su da je u Bosni i Hercegovini u 2023. godini primjetan usporen trend ekonomskog rasta, usporen rast zaposlenosti i inflacije, te trend povećanja naplate javnih prihoda po osnovu direktnih i indirektnih poreza.

Kazali su da su makro-ekonomska kretanja u BiH direktno uslovljena ekonomskim trendovima i situacijom u Evropskoj uniji, te naglasili činjenicu da Bosna i Hercegovina, kao mala i otvorena ekonomija, uvijek bude pogođena globalnim kretanjima i nestabilnostima u regiji.

Naglasili su da, i pored ovakvih pokazatelja, postoje pozitivni trendovi koji ukazuju na rast domaće ekonomije, te kazali kako će dalja ekonomska kretanja naše zemlje isključivo biti vezana za evropske integracije i ekonomiju Evropske unije.

Članovi Zajedničke komisije su tokom razgovora izrazili zabrinutost u pogledu pojedinih statističkih pokazatelja koji, između ostalog, ukazuju na pad industrijske proizvodnje, ograničene strane investicije, kao i neiskorištene potencijale u oblasti proizvodnje i izvoza električne energije i pitke vode.

Članovi Komisije kazali su da će im dobijene informacije značajno poslužiti u njihovom parlamentarnom radu, te ocijenili da je organizacija sastanaka u ovakvom formatu obostrano korisna, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamenta BIH.

Objava U BiH u 2023. godini usporen trend ekonomskog rasta i usporen rast zaposlenosti pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU