Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Otvoren 8. sajam bh. privrede u Skenderiji, bogata ponuda domaćih proizvoda


  Otvoren 8. Sajam Bh. Privrede U Skenderiji, Bogata Ponuda Domaćih Proizvoda

  Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić svečano je danas otvorio 8. po redu Sajam bh. privrede koji organizuje Kantonalno javno preduzeće Centar Skenderija.

  Organizatori su za svečano otvaranje pripremili revijalni program u okviru kojeg je KUD “Bentbaša” odsviralo taktove tradicionalnih bosanskih pjesama – sevdalinki u vlastitoj obradi, a prisutnima se na početku obratio direktor Centra Skenderija Damir Petrinić istakavši da je ovaj sajam posljednja ovogodišnja sajamska manifestacija u gradu Sarajevu, kao i da je koncept sajma zasnovan na promociji domaće proizvodnje i proizvođača.

  Ministar Delić istakao je da je Ministarstvo privrede KS u protekle dvije godine podržalo niz sajmova i poslovnih manifestacija, domaćih i međunarodnih, te da je generalno pokroviteljstvo sajma kojeg organizuje preduzeće iz resora privrede “tačka na i” u ovoj godini. Naglasio je i važnost domaće proizvodnje i podrške domaćoj proizvodnji.

  “Domaća proizvodnja, posebno u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, nikad nije bila važnija nego danas. Kriza, prvo pandemijska, a onda i ova u Ukrajini, promijenila je perspektivu društva, pa sad čak i najveći zagovornici slobodne razmjene roba prepoznaju važnost očuvanja domaće proizvodnje. Danas je to imperativ i pitanje nacionalnog interesa, samostalnosti i nezavisnosti jer ako dođe do većih društvenih kriza prvo se zatvaraju granice, a mi ne smijemo zavisiti od uvoza hrane, moramo i možemo sami proizvesti dovoljno da pokrijemo sve naše potrebe”, istakao je ministar.

  On je kao glavnu poruku s ovog sajma poslao poziv tržnim lancima i distributerima hrane da se okrenu domaćim proizvođačima i da uvijek domaću proizvodnju stavljaju ispred uvoza, jer to je jedini način da jačamo i razvijamo domaće brendove.

    Program regionalnih grantova – izabrani najuspješniji projekti u Bosni i Hercegovini

  Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 260 izlagača s područja Bosne i Hercegovine, a na sajmu je i izložbeni prostor Ministarstva privrede KS koji se prostire na 400 kvadrata, a na njemu se predstavljaju startupi osnovani uz podršku Ministarstva, poljoprivredni proizvođači iz sistema podsticaja Ministarstva i seoska domaćinstva koja su učestvovala u projektu prekogranične saradnje razvoja seoskog turizma za planinske destinacije kojeg je Ministarstvo realiziralo u saradnji s Republikom Crnom Gorom.

  Sajam je za posjetioce otvoren od danas do nedjelje do 19 sati.

  klix/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU