Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Kreće velika njemačka investicija kod Sarajeva


  Kreće Velika Njemačka Investicija Kod Sarajeva

  U Vogošći se rade posljednje pripreme za početak rada RCB Nanotehnologija

  Dok se na globalnom planu grčevito uvode mjere koje će obezbijediti potpuni prelazak u novu eru industrije kao ultimatum opstanka na planeti, u Vogošći se rade posljednje pripreme za početak rada RCB Nanotehnologija d.o.o.

  To je prva kompanija u BiH koja svojim proizvodnim procesom zatvara cirkularni krug ekonomije. Industrija nove generacije kojoj je odgovornost prema prirodi i okruženju ultimativna, a primarna sirovina za proizvodnju su proizvodi na kraju vijeka trajanja. Stoga ne čudi da je RCB Nanotehnologija d.o.o. prepoznata od Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH kao jedan od najznačajnijih investitora u BiH.

  Prije nekoliko dana Vogošća je bila odredište brojnih internacionalnih eksperata iz oblasti fizike, hemije, mašinskog inžinjerstva, gdje su organizirane edukacije i praktične radionice s ciljem sužavanja mogućnosti za bilo kakav propust na početku proizvodnje i lansiranja ovog jedinstvenog proizvoda na globalno tržište. Ovo je ujedno bila i prilika za bh-njemački tim da okupi sve partnere koji su u protekloj godini bili dijelom stvaranja još jedne uspješne poslovne priče u BiH, izvještava Novinska agencija Patria.

  Prema riječima direktorice firme Hanadi Džabić, višemilionska investicija uključuje adaptaciju objekata za proizvodnju, infrastrukturu i mašine za visokosofisticirani tehnološki proces, edukaciju kadrova.

  Hanadi Džabić: Očekuje se početak rada

  – Početak rada u Vogošći očekuje se u ovoj godini, a u punom kapacitetu proizvodnja će se razviti do kraja 2024. Tokom prve faze svaki sat jedna linija bi trebala proizvesti oko 400 kilograma recikliranog carbon blacka što je 2.500 tona godišnje. Kasnije, godišnji kapacitet bi trebao iznositi oko 30.000 tona – pojašnjava Džabić.

  RCB Nanotehnologija d.o.o nosilac je nove tehnologije za preradu čvrstog, suhog granulata karbona (od kojeg se preradom dobija obnovljeni perlirani carbon black /rCB 2.0 ® ., kao i 
  proizvodi bazirani na spojevima silicijuma i cinka (obnovljena siliku,/rSilica ® i obnovljeni cink/ rZinc ® ) namijenjeni za upotrebu u građevinarstvu i industriji.

  Kako bi razvili tehnologiju rafiniranja rCB-a, ostvarili su dugoročnu istraživačko-razvojnu saradnju s Institutom Fraunhofer IBP. Prvo pilot postrojenje izgrađeno je u Koblenzu, a prvo industrijsko postrojenje u BiH.

  – Implementirana savremena tehnologija bazirana na otkriću Fraunhofer instituta reducira 2,5 tone CO2 za svaku tonu proizvoda, što je ekvivalentno 100 zasađenih stabala – pojašnjava Džabić.

  S krajem 2022. tim čine 35 uposlenih i stimulirani su sa jednokratnom pomoći od po 1.080 KM. Naredne godine očekuje se udvostručen broj, a projekcije su da će 100 radnika svih profila raditi na proizvodnji rCB-a. Osim toga, prigodnim paketima su obradovali i štićenike Doma za nezbrinutu djecu u Vogošći, prenosi NAP. 

  biznisinfo/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU