Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Osiguran posao za više od 900 osoba u BiH: Pružena podrška ne samo za održavanje biznisa nego i njihov dalji razvoj, ali i stvaranje novih preduzeća

  Osiguran Posao Za Više Od 900 Osoba U Bih: Pružena Podrška Ne Samo Za Održavanje Biznisa Nego I Njihov Dalji Razvoj, Ali I Stvaranje Novih Preduzeća

  Od aprila 2018. do marta 2022. godine kroz projekt EU4Business podršku su dobila 82 razvojna projekta, a zahvaljujući ovom projektu, osiguran je posao za više od 900 osoba širom BiH, rečeno je na jučer održanom završnom događaju u okviru projekta EU4Business – za inovativnu i konkurentnu domaću ekonomiju koji finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milion eura, a zajedno su ga proveli GIZ, Međunarodna organizacija rada (MOR) i UNDP.

  Oporavak

  – Pomogli smo u modernizaciji izvozno orijentiranih sektora, oporavak sektora turizma i poljoprivredno-prehrambene industrije te stvaranju novih i zadržavanju postojećih radnih mjesta. Tokom projekta došlo je do osnivanja novih preko 120 kompanije, kazao je Stefano Ellero, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH.

  Dodao je kako su imali i brojne aktivnosti u sektoru turizma koje su rezultirale kreiranjem 20 novih turističkih destinacija poput penjačke staze Via ferata na Romaniji i biciklističke staze Ćiro u Hercegovini.

  Jedna od korisnica projekta Alma Subašić-Omerović istaknula je da se bez podrške ne bi odlučila na pokretanje biznisa

  Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, istakla je važnost podrške privatnom sektoru.

  – Kroz projekt je potican finansijski rast postojećih kompanija i njihov dalji razvoj kao i uspostava novih kompanija čiji je izvoz usmjeren ka EU. Također, ovaj projekt je značajan jer je pružio podršku privatnom sektoru u digitalizaciji, uvođenju inovacija, te podršku čitavom ekosistemu u zemlji. Ovo je veoma važno u svjetlu oporavka nakon pandemije Covid-19, jer je pružena podrška ne samo za održavanje biznisa nego i njihov dalji razvoj, ali i stvaranje novih preduzeća, kazala je Nedera.

    Bingo otvorio novi hipermarket u Čeliću: Podrška poljoprivrednicima iz čelićke regije kroz otkup

  Prema njenim riječima, ovo nije kraj jer dolaze novi projekti poput EU4BusinessRecovery kroz koji je planirano preko hiljadu novih radnih mjesta, stvaranje 100 startupa i preko 150 novih preduzeća, te projekt EU podrška u digitalizaciji malih i srednjih preduzeća.

  Inovacije

  – MSP-ovi su kroz projekt bili u mogućnosti da uvedu inovacije i ubrzaju procese proizvodnje, što je dovelo do povećanja kapaciteta, produktivnost i izvoza, kazala je Danija Krieg, voditeljica projekta u GIZ-u.

  U oblasti poduzetništva, kako je istakla Lejla Tanović, koordinatorica MOR-a u BiH, fokus je stavljen na pet projekata kroz koje je data podrška za uspostavljanje 123 nova biznisa i startupa, od čega su 53 u IT sektoru. 

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU