Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana važnije je nego ikad

  Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić učestvovao je na ovogodišnjem Prespanskom forumu „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi“.

  Na panel sesiji „65 godina nakon Rimskog ugovora: da li je Evropa u potpunosti ekonomski rekonstruisana i integrisana?“, panelisti su diskutovali o zajedničkom regionalnom tržištu i ekonomskom i investicionom planu EU za zapadni Balkan kao putevima za podupiranje ekonomskog oporavka, konvergencije i integracije regiona u jedinstveno tržište EU, ali su se također bavili hitnom potrebom za preduzimanjem snažnih ekonomskih, infrastrukturnih i finansijskih mjera kao preduslov za uspješnu integraciju u EU.

  „Jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana važnije je nego ikad. Lideri Zapadnog Balkana su se snažno obavezali da će doprinijeti ekonomskom razvoju regiona, ali sada te obaveze zahtijevaju akciju, pojednostavljenu jednim glasom i zajedničkim naporom. Također je ključno zadržati zamah opipljivih rezultata koje smo do sada zajedno postigli i osloboditi potencijal rasta jačanjem regionalne ekonomske integracije. 65 godina Rimskog ugovora nas uči da je zajedničko regionalno tržište način da to učinimo. Fokusirajući se na viziju tržišta po uzoru na EU tržište, postavili smo ambiciozne prioritete za ovu godinu, sa ciljem da dodatno olakšamo trgovinu robom i uslugama u CEFTA-i i razvijemo nove mehanizme za unapređenje međusobne trgovine“, rekao je Đikić.

  Sesiju je otvorio premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, a prisutnima se obratio i komesar EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi. Među panelistima su bili su premijeri i ministri iz regiona i visoki predstavnici regionalnih organizacija.

    Osiguran posao za više od 900 osoba u BiH: Pružena podrška ne samo za održavanje biznisa nego i njihov dalji razvoj, ali i stvaranje novih preduzeća

  Učesnici su istakli važnost hitne potrebe za oporavkom privrede, ali su se osvrnuli i na značaj saradnje između CEFTA zemalja i ubrzanja procesa u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta.

  „Što prije počnemo s aktivnostima, to će nam biti bliže jedinstveno tržište EU, što je potvrđeno u Ekonomskom i investicionom planu. Dijelimo vrijednosti EU i možemo doprinijeti njenom napretku i prosperitetu. Inkluzivne regionalne integracije i evropske integracije samo su dva dijela jedne ekonomske realnosti“, dodao je Đikić.

  Kako je cijela Evropa suočena sa dramatičnim i neviđenim razvojem događaja sa mogućim širim uticajem, drugo izdanje Prespanskog foruma dijaloga (PFD) 2022. pokrilo je najhitnija sigurnosna, politička i ekonomska pitanja sa kojima se Evropa i Zapadni Balkan suočavaju. Uzimajući u obzir hitnu potrebu brze regionalne ekonomske saradnje i oporavka, posebno u svjetlu zajedničkog regionalnog tržišta, ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan, važnost CEFTA sporazuma je više nego neophodna u ponovnoj izgradnji otpornog ekonomskog okruženja i očuvanju strateškog partnerstva u svjetlu geopolitičkog buđenja.

  Ideja Prespanskog forumskog dijaloga je da omogući plodnu intelektualnu i političku debatu, kroz formalne i neformalne sastanke koji bi proizveli ideje za procese, praktična rješenja i moguća rješenja za otvorena pitanja regionalnog i globalnog karaktera i trebali bi pružiti suštinski poticaj da promoviše i obogati regionalnu saradnju.

  Objava Jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana važnije je nego ikad pojavila se prvi puta na Business Magazine.

    ŠTANCAJU NOVAC Rafinerije zarađuju pet puta više na proizvodnji benzina i osam puta više na dizelu nego prije godinu dana

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU