Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Nova kreditna linija Sparkasse Banke za poljoprivredne kompanije

  Sparkasse Banka u partnerstvu sa EU4AGRI projektom koji finansira Evropska unija a implementiraju UNDP i Češka razvojna agencija, uspostavila specijalnu kreditnu liniju za poljoprivredne projekte uz posebne pogodnosti – bespovratni poticaj u minimalnom iznosu 25 posto od iznosa kredita koji odobrava projekat EU4AGRI te kreditiranje od strane Sparkasse Banke uz posebne uslove i mogućnost korištenja određenih garantnih linija.

  Cilj ovog partnerstva je da se poljoprivrednom sektoru olakša pristup sredstvima za investicije u modernizaciju te na taj način unaprijedi njegova konkurentnost i u konačnici potakne ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovine.

  Jedna od ključnih pogodnosti ove kreditne linije jeste bespovratni poticaj/grant u minimalnom iznosu 25% od iznosa kredita, a maksimalnom 400.000KM koji odobrava EU4AGRI projekat. Uz to, u skladu sa specifičnim potrebama i uslovima poljoprivrednika, postoji mogućnost uključenja garantnih fondova sa kojima banka ima zaključenu saradnju te kredite mogu pratiti i garancije do 50% iznosa kredita.

  Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Steliana Nedera partnerstvo sa Sparkasse Bankom stavila je u kontekst misije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH koji podržava razvoj ekonomije BiH sa posebnim fokusom na poljoprivredno-prehrambeni sektor:

  „Osmišljeni finansijski proizvod će biti povezan sa postojećim mehanizmom grantova kroz EU4AGRI projekat čime će se stvoriti dodatna podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH. Ovo je od posebne važnosti za poslovanja koja vode žene i mladi, a koja su u značajnoj mjeri izuzeta od finansijskih usluga te se suočavaju sa dodatnim izazovima u finansiranju svog poslovanja. Do sada je EU4AGRI projekat, kojeg finansira Evropska unija, finansirao 107 investicionih projekata sa 23,35 miliona KM, ostvarujući koristi za više od 1.222 poljoprivredno-prehrambena preduzeća i proizvođača.“

  EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

  Kreditna linija je namijenjena mikro, malim i srednjim preduzećima, primarnim proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda sa godišnjim prihodom do 30 miliona KM (uključujući povezana lica), a može se koristiti za investicije u opremu ili izgradnju proizvodnih kapaciteta.Nova Kreditna Linija Sparkasse Banke Za Poljoprivredne Kompanije

  Predsjednik Uprave Sparkasse Banke Amir Softić je ovaj proizvod stavio u kontekst podrške održivom razvoju ekonomije Bosne i Hercegovine:

  „Ekonomija BiH sada više nego ikada treba dobra, inovativna rješenja za jačanje onih industrija i sektora koji mogu generisati rast poslovne aktivnosti i kreirati nova radna mjesta. To su bez sumnje sektor srednjeg i malog biznisa u kojem se kreira oko 70% poslovne aktivnosti u BiH, a ako govorimo o industrijama, to su u prvoj liniji turizam i poljoprivreda.

  Sparkasse Banka na ova tri polja radi aktivno, ciljano i sa konkretnim inicijativama. Ova kreditna linija u partnerstvu sa UNDP je jedna od njih. Poljoprivreda i proizvodnja hrane krije ogromne, neiskorištene potencijale. Stoga, Sparkasse Banka želi biti predvodnik i aktivno poticati promjene u smjeru povećanja dostupnosti izvora finansiranja za ovaj sektor, jačeg korištenja poljoprivrednih potencijala i time, u konačnici, građenja okosnice samoodržive ekonomije BiH.”

  Sve informacije o kreditnoj liniji se mogu naći na www.sparkasse.ba, a zahtjevi za finansiranje poljoprivrednici mogu podnijeti uz pomoć osoblja u poslovnicama Sparkasse Banke i putem portala https://javnipoziv.undp.ba/

  Objava Nova kreditna linija Sparkasse Banke za poljoprivredne kompanije pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU