Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Niže carine spuštaju cijene gotovih proizvoda

  Direktor prehrambene industrije “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je za “Glas Srpske” da je svaka odluka o smanjenju nameta dobrodošla i odražava se i na cijenu finalnog proizvoda.

  “Smanjenje dažbina prilikom uvoza repromaterijala reflektovaće se na cijenu gotovog proizvoda. Pozdravljam sve odluke koje se odnose na smanjenje davanja, a koje olakšavaju proizvodnju”, rekao je Filipović.

  Podsjetio je da su iza domaćih privrednika teške godine, koje su obilježili globalni problemi, od pandemije virusa korona, preko krize koja je izazvana sukobom u Ukrajini do poskupljenja svega što koriste u izradi finalnog proizvoda.

  “Cisternu mazuta smo ranije plaćali oko 15.000, a lani i do 54.000 maraka. I sve ostalo je poskupjelo, tako da svaka odluka koja ide u pravcu olakšavanja poslovanja i rasterećenja privrede doprinosi ublažavanju posljedica svih problema koje smo imali prošle godine”, kazao je Filipović.

  Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo kaže da je odluka o neplaćanju carine na repromaterijal koji se koristi za proizvode koji se izvoze potpuno logična, jer proizvod ne ostaje u zemlji.

  “To je za privredu od velikog značaja, jer većinu naših proizvoda po automatizmu čini konkurentnijim u Evropskoj uniji”, kazao je Partalo za “Glas”.

  On je dodao da kada je u pitanju drvoprerada, repromaterijal koji je oslobođen carine uglavnom stiže iz Rusije i Kine.

  “Nažalost zbog rata ljetos je stao uvoz šperploča iz Rusije, a bili smo baš veliki uvoznici, više od 100 šlepera godišnje i ta odluka štedjela nam je oko 200.000 eura. Od te šperploče proizvodili smo višeslojne podove koje smo izvozili dalje u EU. To je sada blokirano, ali odluka je u svakom slučaju dobra i nadam se da će postati trajna”, kazao je Partalo.

    Održana 4. Sarajevo TechLab konferencija BH Telecoma: Digitalnom transformacijom oblikujemo budućnost

  U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH naveli su da Savjet ministara u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi na godišnjem nivou usvaja ovu privremenu mjeru s ciljem podrške domaćoj privredi, njenom konkurentnijem i povoljnijem poslovanju te zadržavanju postojećih radnih mjesta i novom zapošljavanju.

  Odlukom koja je na snazi do 31. decembra ove godine obuhvaćene su 63 tarifne oznake iz prehrambene, tekstilne, obućarske, metalne i drugih industrija.

  “Za veliki broj privrednih subjekata donošenje ove odluke je od velikog značaja za opstanak proizvodnje, s obzirom na snažan udar na privredu tokom pandemije i odnosi se na oko 40.000 radnika”, naveli su u resornom ministarstvu.

  Uslovi

  Uz carinsku deklaraciju, radi ostvarivanja prava na uvoz robe sa smanjenim carinama, podnosi se potvrda Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da će se roba koristi u vlastitoj proizvodnji.

  Osim toga potrebna je i potvrda Spoljnotrgovinske komore BiH da se roba ne proizvodi u BiH ili da roba domaće proizvodnje ne zadovoljava potrebe privrede i tržišta.

  Objava Niže carine spuštaju cijene gotovih proizvoda pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU