Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  VTK BiH: Izvoznici će biti suočeni sa strožijim mjerama u putničkom i teretnom saobraćaju

  Iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) navode da su dugotrajna zadržavanja na graničnim prijelazima česta pojava s kojom se susreću prijevoznici koji obavljaju međunarodni prijevoz roba i da to predstavlja pitanje čije je rješavanje kroz redefiniranje statusa graničnih prijelaza s Republikom Hrvatskom prijeko potrebno.

  – Zbog aktuelnih praznika, kao i svake godine u ovo doba, smanjene su aktivnosti u oblasti prijevoza tereta, tako da u ovako kratkom periodu nije realno očekivati bilo kakve značajnije promjene u prekograničnom prometu roba, bez obzira na ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor od 1. januara ove godine – naveli su za Fenu iz VTK BiH.

  S obzirom da graničimo s Republikom Hrvatskom, kako ističu iz VTK BiH, naši izvoznici će biti suočeni sa strožijim mjerama, kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju, što će vjerovatno izazvati veće gužve na graničnim prijelazima.

  Bosna i Hercegovina s Republikom Hrvatskom u međunarodnom cestovnom prometu roba ima 17 graničnih prijelaza od kojih, posebne statuse imaju Gradiška i Bijača, na kojima postoje BIP-ovi, a to su prijelazi koji se mogu koristiti za sve vrste roba i na kojima su prisutni svi neophodni inspekcijski organi za pregled roba biljnog i životinjskog porijekla, živih životinja i sl. Dakle, na samo dva granična prijelaza za međunarodni transport mogu se uvoziti sve vrsta roba u EU.

  Gužve se posebno odnose na transport lako kvarljive robe koja zahtijeva fitosanitarnu inspekciju te je neophodno u budućem periodu težiti otvaranju dodatnih prijelaza kako bi se smanjilo čekanje.

  – Sada su dva prijelaza, a mi insistiramo da dobijemo barem još jedan, treći. Razlog tome je činjenica da u slučaju lako kvarljivih roba poput voća i povrća postoji zastoj jer fitosanitarne inspekcije iz BiH rade do 19.00 sati, a one iz Hrvatske do 15.00 sati. To u praksi znači da morate čekati do sutra ujutro, ako recimo u 16.00 sati dođete na granični prijelaz. Jedan od prijedloga ide u smijeru da se uspostavi barem još jedan prijelaz na kojemu će fitosanitarni inspektori raditi 24 sata. To je problem koji je prisutan u posljednjih nekoliko godina i samo će biti izraženiji ulaskom Hrvatske u Schengen, ukoliko ne dođe do unaprjeđenja – istakli su iz VTK BiH.

  Također, kako su dodali, ukoliko se ne omogući poseban tretman u pogledu boravka profesionalnih vozača u Schengen prostoru, već primjetan nedostatak vozača mogao bi se dodatno pojačati. Povećat će se vrijeme boravka vozača u Schengen zoni, a dopušteni boravak je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana.

  – Ulaskom Hrvatske u prostor Schengena, građani Bosne i Hercegovine neće osjetiti posljedice u smislu dodatnog poskupljenja ili nestašice proizvoda koji se uvoze iz Hrvatske. Pozitivan efekat se ogleda u tome što ulaskom Hrvatske u Schengen, prestaju kontrole na hrvatsko-slovenačkoj granici, a time i česti zastoji koji trenutno postoje i na tim graničnim prijelazima – dodali su iz VTK BiH.

  VTK BiH je u stalnom kontaktu s kolegama iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Komora je pokretala niz inicijativa prema nadležnim institucijama, a na zahtjev udruženja prijevoznika VTK BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je dostavilo informaciju Vijeću ministara BiH o toj problematici, čije očitovanje i djelovanje očekuju.

  – Također, na rješavanju problema vezanih za izvoz lakokvarljive robe, konstantno radi i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s nadležnim organima Republike Hrvatske – naveli su iz VTK BiH.

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU