Visoke cijene nisu smanjile potražnju za stanovima u Istočnom Sarajevu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je sa početkom građevinske sezone stambeno-poslovna izgradnja na području grada krenula izuzetno jakim intenzitetom, posebno u opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale.

Ćosić je posebno stavio fokus na Jahorinu, gdje se grade objekti apartmanskog, hotelskog i motelskog tipa.

On je istakao da je inflacija i kriza, koja je svuda prisutna, utjecala na rast cijena građevinskog materijala i troškova za izvođenje radova, što je utjecalo i na cijenu kvadrata stana u Istočnom Sarajevu.

“Slobodno se može reći da se ona kreće između 2.000 i 2.500 KM, dok je na Jahorini prosječna cijena oko 2.500 eura po metru kvadratnom, a zavisno od stepena luksuza poslovnog objekta ona može ići i do 5.000 eura”, kaže Ćosić.

On je ocijenio da na povećanje cijene stambenih jedinica utiče i nedostatak radne snage za obavljanje građevinskih poslova.

“To je signal za tržište rada da se određeni radnici prekvalifikuju u potrebne građevinske profile ili da se, nažalost, uveze radna snaga za ove oblasti”, smatra Ćosić.

On je naveo da građevinarstvo za sobom povlači brojne privredne grane, zbog čega je izrazio nadu da će se ovim stepenom razvoja izgradnje, razviti i druge privredne grane, što je šansa za zaposlenje novih radnika.

“Bez snažnog građevinarstva u Istočnom Sarajevu, posebno u poslovnom segmentu u kojima se ljudi zapošljavaju, teško da možemo pričati o nekom budućem razvoju”, istakao je Ćosić.

Kolika je potražnja za stanovima u Istočnom Sarajevu, potvrđuje činjenica da na tržištu gotovo da nema stanova za prodaju.

Menadžer prodaje Građeninskog preduzeća “Dom invest” Ognjen Kosmajac rekao je da se trenutne cijene stanova, koje zavise od stepena gradnje, kreću između 2.100 i 2.200 KM po metru kvadratnom sa PDV-om.

“Trenutno gradimo istim intenzitetom kao i do sada, a potražnja za stanovima je velika i brzo se prodaju”, kaže Kosmajac.

On je naveo da je svakodnevni problem nedostatak radne snage – zidara, tesara, keramičari i drugih majstora, zbog čega su prisiljeni da se snalaze na razne načine.

Direktor firme “Akvamont merc” Nikola Lalović kaže da trenutno na tržištu na prodaju nemaju useljivih stanova.

“Trenutna cijena dvosobnog stana u izgradnji je 1.900 KM, dok je za metar kvadratni manjeg stana potrebno platiti 1.950 KM. Cijena se stalno mijenja i ne znam kako će se dalje kretati. Znam da drugi prodaju stanove po većim cijenama od naših”, rekao je Lalović za Srnu.

On je potvrdio da je na rast cijena stanova najviše uticala inflacija i nedostatak radne snage.

“Trebaju nam radnici svih profila, od fizičkog radnika pa nadalje. Svi sjede, niko neće da radi i ne znam kako ćemo riješiti ovaj problem”, zaključio je Lalović.

Vlasnik Agencije za nekretnine “NEK” Istočno Sarajevo Ranko Vukmanović potrdio je da se stanovi koji se prodaju po nekoj realnoj cijeni odmah prodaju.

On je naglasio da se najbrže prodaju manji stanovi od 35 do 40 kvadrata, koji su većini građana dostupni za kupovinu.

Prema njegovim riječima, veliki stanovi se manje grade zbog manje potražnje i cijene koja baš i nije popularna.

“Cijene stanova u novogradnji kreću se od 1.800 do 2.200 KM po metru kvadratnom. Najviše kupaca zainteresovano je za centar opštine Istočno Novo Sarajevo. na tom području ostalo je još nekoliko stanova za prodaju u Dečanskoj ulici – sve ostalo je prodato”, rekao je Vukmanović.

 

Biznis.ba

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU