Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Na području USK-a niču nove solarne elektrane: Bosanski Petrovac će biti gigant proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

  Na Području Usk-A Niču Nove Solarne Elektrane: Bosanski Petrovac Će Biti Gigant Proizvodnje Električne Energije Iz Obnovljivih Izvora

  Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić nedavno je posjetio Sanski Most i firmu Promondis Energy kojoj su zvanično uručena rješenja kojima se ovom investitoru daje urbanistička saglasnost za izgradnju solarnog parka Bjelajski Vaganac, na području općine Bosanski Petrovac. Radi se o tri solarne elektrane, pojedinačne snage 29,5 MW.

  Vjetropark

  Ružnić je istakao da će projekt, prema procjenama, biti vrijedan oko 120 miliona KM. Razgovori Vlade USK-a sa njemačkim investitorom Bertholdom Brentrupom, koji je izrazio spremnost da firma Promondis investira u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području USK-a, započeli su prije dvije godine, s planom završetka projekta tokom 2024.

  – Krajina ima izvanredne potencijale energije vjetra i sunca, ali trebalo je stvoriti uvjete za korištenje ovih resursa i privlačenje investitora jer je riječ o višemilionskim ulaganjima, istakao je Ružnić.

  Trenutna energetska kriza je dodatno ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, kazao je Ružnić

  Prva velika investicija u USK-u za iskorištavanje energije vjetra biće vjetropark na području grada Bihaća, s ulaganjem procijenjenim na 120 miliona KM. Početak rada na ovom projektu ozvaničen je prije četiri godine, potpisivanjem ugovora između Vlade Unsko-sanskog kantona i Ivicom Consultinga d. o. o. Zagreb za dodjelu koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5 MW na području Bihaća. Investitor je trenutno u fazi pripreme dokumenata za ishođenje urbanističke saglasnosti.

  Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Vlade USK-a započelo je i rad po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole za ASA grupaciju, koja kroz firmu ASA energija također ulaže u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na području ovog kantona. ASA grupacija predala je zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2, obje instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, na području općine Bosanski Petrovac.

  Sunčani dani

  – Bosanski Petrovac je područje s najvećim brojem sunčanih dana i oko 1.800 sunčanih sati godišnje. Taj potencijal će ovaj mali bosanskohercegovački grad izgraditi u giganta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je premijer USK-a.

  Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi USK-a, istakao je da i firma S Elektro iz Bosanskog Petrovca, koja je već stavila u pogon prvu fotonaponsku elektranu za godišnju proizvodnju 219 megavatsati struje, planira izgradnju nove elektrane na lokaciji Medeno Polje u Bosanskom Petrovcu.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU