back to top

Britanci zbog pada funte kupuju zlato i prave nestašicu

Čim je ministar finansija Velike Britanije, Kvasi Kvarteng, najavio svoj minibudžet, imućniji i finansijski edukovaniji Britanici su pohrlili kod svojih dilera zlata. „Bijeg u zlato“ je klasičan potez u krizi svih onih koji imaju šta da izgube i sada ne žele da ostanu sa džakovima sve manje vrijedne funte.

Iako je britanska valuta posljednjih dana malo popravila svoj bilans prema dolaru, za četiri odsto, sa najniže tačke u istoriji, i dalje je čak 17 odsto manje vrijedna nego što je bila prije deset mjeseci. Inflacija je u avgustu stigla na 10 odsto i svako ko može pokušava da spasi od imovine koliko god može.

Iz akcija je trenutno teško izaći bez nekog ozbiljnijeg minusa ali se keša lako osloboditi. Teorijski lako, jer u Londonu su kupci u situaciji koja nije dugo zabilježena – nema zlatnih medaljona i polugica, tj. fizičkog investicionog zlata.

“Kupovina se povećala eksponencijalno. Stalno ostajem i bez novčića i bez poluga”, kaže za „Blumberg“ Eš Kundra, diler zlata u „J Blandel end sons“ u londonskom istorijskom kvartu sa juvelirnicama Haton garden.

U brokerskoj kući za zlato BullionVault Britanci su otvorili ove nedjelje duplo više računa kako bi kupili medaljone, nego što je to redovna stopa rasta broja mušterija.

“Vidimo mnogo interesovanja u Britaniji. Kriza sa kamatama i inflacijom je globalna ali zlato nam govori da se Britanija našla u središtu oluje”, kaže Edrijan Eš, šef istraživanja u firmi.

U svijetu se hlade prema zlatu

Zlatna groznica u UK je u kontrastu sa medveđim tržišnim sentimentom u svijetu, gdje su cijene zlata u dolarima u padu za 20 odsto od martovskog pika. Otkako su američke Federalne rezerve počele da zatežu monetarnu politiku i povećavaju kamatne stope, opalo je interesovanje investitora za imovinu na koju ne ide prinos odnosno zarada (već samo „čuva vrijednost“), kakvo je zlato.

Ali, medaljoni kao fizički oblik u kome se trguje zlatom (a ne preko investicionog zlata u praktično digitalnom obliku) su zadržali interesovanje malih investitora kao način da se hedžuju posljedice inflacije i kursnih razlika.

Funta se nešto povratila jer je Banka Engleske morala da reaguje snažno kako bi spriječila topljenje tržišta obveznica ali najveće kresanje poreza u posljednjih pola vijeka nastavlja da izaziva ozbiljne posljedica.

Inflacija, cijene hrane, struje i gasa… a sad i Vlada

A scena za paniku je namještena i prije „bombe“ koju je bacila fiskalna vlast, jer anksioznost je već bila tu usljed narastajućih računa za energiju, inflaciju cijena hrane i rata za hipotekarne kredite.

“Očekujemo da ćemo i narednih mjeseci imati rastući trend da ljudi koriste zlato kao kolateral pri zaduživanju, sve dok traje period ekstremne nesigurnosti”, kaže Džim Tanahil, direktor londonske zalagaonice “Satons and Robertsons“.

Tokom proteklih nedjelja, tamo su zabilježili porast od 40 odsto mušterija koji su došli da uzmu zajam založivši svoje kolekcije zlatnika.

Međutim, zlatna groznica u Britaniji po svemu sudeći, neće uticati na svjetske cijene zlata. Potrošači su u UK kupili 15,5 tona u polugama i medaljonima prošle godine, što je tek jedna odsto globalne potrošnje, podaci su Svjetskog veća za zlato.

Trenutna cijena zlata na berzi, fjučersa a ne fizičkog zlata, je 1.661 dolara za uncu. To je nešto više (oko 2,5 odsto) nego krajem septembra kada je cena padala i od nivoa od 1.620 dolara ali znatno manje (19 odsto) od one s početka marta, kada je talas panike zbog rata u Ukrajini naterao investitore da plaćaju uncu i više od 2.040 dolara.

Objava Britanci zbog pada funte kupuju zlato i prave nestašicu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU