Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  11. Sarajevo Business Forum zvanično najavljen na „The Economist” konferenciji

  Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke za korporativno bankarstvo i investicije najavio je danas na „The Economist” konferenciji u Sarajevu održavanje 11. Sarajevo Business Foruma (SBF) za 11. i 12. maj 2022. godine.

  Govoreći na na panelu: “Money never sleeps: Nove šanse i izazovi za ekonomije Bosne i Hercegovine i SEE regiona” Gušić je istako da  će BBI banka na predstojećem SBF-u aktivno promovirati BiH kao “nearshoring” destinaciju za multinacionalne evropske kompanije.

  “Poremećaji u lancu snabdijevanja u mnogim segmentima proizvodnje, kao i dostupnim izvorima energije kreirali su pritisak na cijene energenata i energije i usporile put finalnog proizvoda do kupca, odnosno potrošača na način na koji se to odvijalo u predpandemijskom vremenu. Upravo ovo ključni je izazov u vremenu ispred nas i imat će značajan utjecaj na svjetska ekonomska zbivanja.

  Mnoge Evropske kompanije danas razmišljaju o izmještanju proizvodnje u Evropu, i to na geografski bliže destinacije. Bosna i Hercegovina kroz koncept nearshoringa traži svoju šansu za privlačenje stranih nvesticija, a u ovom procesu svi učesnici mogu imati koristi.

  Kompanije iz Evropske Unije prenošenjem proizvodnje u BiH svode na minimum rizik ponovnog poremećaja u lancima snabdijevanja.

  Upravo tu, BBI banka prepoznaje šansu za razvoj bh. ekonomije i stoga ćemo na 11. SBF, osim tradicionalno prisutnih investitora iz Golfskog zaljeva i ostatka Azije, pozvati evropske multinacionalne kompanije koje bi sa domaćim privrednicama kreirale nove poslovne dogovore, uspostavile saradnju na principu joint venture, otvorile nove fabrike u našoj zemlji ili povećale proizvodne kapacitete postojećih fabrika“, kazao je između ostalog Gušić.

    Oskar H – specijalista za brze kredite iz Addiko Bank Sarajevo

  Dodao je kako su  potencijali „nearshoringa“ usko i direktno vezani za povećanje direktnih stranih investicija (FDI) i povećanje investicija u javni sektor, kojim bi se, smatra, povećala zaposlenost i  zaustavio negativan trend odlaska radno sposobnog stanovništva. 

  Učesnici panela na kojem je govorio član Uprave BBI banke, bili su i: Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH, Željko Marić, viceguverner Centralne banke BiH, Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH i Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

  Sarajevo Business Forum
  11. Sarajevo Business Forum zvanično najavljen na „The Economist” konferenciji
  11. Sarajevo Business Forum Zvanično Najavljen Na „The Economist” Konferenciji
  11. Sarajevo Business Forum zvanično najavljen na „The Economist” konferenciji
  11. Sarajevo Business Forum Zvanično Najavljen Na „The Economist” Konferenciji
  11. Sarajevo Business Forum zvanično najavljen na „The Economist” konferenciji

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Adna
  Adnahttp://www.tnt.ba
  Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU