back to top

Malak Farma: Podrška poljoprivrednim proizvođačima značajna za revitalizaciju i oživljavanje bh. sela

Kako bi dali svoju podršku poljoprivrednicima koji rade mukotrpan posao da bi osigurali svoju i egzistenciju članova svojih porodica, u kompaniji Malak Farma su odlučili da povećaju otkupnu cijenu mlijeka svojih kooperanata.

Direktor Malak Farme Nedžmin Begić je u intervjuu za Fenu kazao da je strateški cilj te kompanije oživljavanje, revitalizacija bosanskohercegovačkih sela, te pomoć ljudima koji žive na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom.

Stoga su, kaže, okupili 30 kooperanata sa područja Kaknja, Visokog i Fojnice i imaju jako korektnu saradnju sa njima.

– Samo oživljavanjem bh. sela i pomoći ljudima koji se bave primarnom proizvodnjom, mogu opstati oni koji se bave preradom mlijeka, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda. Naši kooperanti su nam zbog toga jako bitni – istakao je Begić.

Svjesni aktualne situacije na tržištu i poskupljenja svih inputa u proizvodnji mlijeka, okupili su za Svjetski dan mlijeka – 1. juni, saradnike, kooperante na Farmi, te su odlučili da im u znak podrške povećaju otkupnu cijenu mlijeka.

Begić kaže, da sa poticajima koje poljoprivrednici imaju od Vlade Federacije BiH, kantona, općina i podrškom Malak Farme, otkupna cijena mlijeka je dostigla 1,29 KM.

– Pozvao bih sve sudionike koji se bave otkupom mlijeka, da shvate važnost situacije koja je trenutno okupirala poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju i ljude koji žive na selu i koji se primarno bave tom proizvodnjom, da budemo svjesni trenutne situacije, da budemo društveno odgovorni i povećamo otkupnu cijenu i kako bi i ostale kompanije svjesne svoje u društvene odgovornosti povećali otkupnu cijenu mlijeka – poručio je Begić.

Također je pozvao i nadležne institucije svih nivoa vlasti u BiH da sredstva koja su planirana budžetom za poticaj privrede, isplate na vrijeme, kako bi se pripremili za zimu, kao i za proljeće.

– Pokušavamo da sada i ubuduće budemo pozitivan primjer, priča koja će oživjeti naša sela, pomoći ljude na selu, jer bez sopstvene proizvodnje hrane, mi ćemo teško preživjeti krize koje bi mogle doći tako da u taj sektor svi zajedničkim snagama moramo sačuvati kako bi opstao – naglasio je Begić.

Izrazio je nadu da će u budućnosti još više povećavati otkupnu cijenu kooperantima, jer im je, kako je naglasio, važno da imaju zadovoljne kooperante.

– Naš biznis se generalno formira na osnovu njihovog broja i njihovog zadovoljstva. Ako njih ne bude, neće biti ni nas a ni drugih otkupljivača – naglasio je Begić i pozvao sve koji učestvuju u procesu otkupa da pruže podršku poljoprivrednicima kako bi svi zajedno očuvali taj sektor – naglašava Begić.

Malak Farma dnevno prerađuje oko 3.000 litara mlijeka, od toga 500 litara je sa Malak Farme i oko 2.500 litara iz otkupa od kooperanata. Također imaju i 300 do 500 litara kozijeg mlijeka. Izrađuju 25 vrsta mliječnih proizvoda – od fermentisanog jogurta do svježeg mlijeka, kozijeg i kravljeg, sa 20 vrsta sireva.

Svi proizvodi Malak Farme izrađuju se po tradicionalnom receptu, bez ikakvih aditiva, onako kako su “stari” radili. Jedino što je na savremeni način urađeno je modernizacija procesa i opreme po svim standardima.

– Na nivou smo rasta i razvoja, te očekujemo da bi do kraja godine mogli ići i do 5.000 litara, a sa povećanjem prerade mlijeka povaćava se i broj kooperanata. Do kraja godine očekujemo da ćemo imati 50 kooperanata koji proizvode mlijeko, koje ćemo otkupljivati, prerađivati i dalje plasirati na tržište – navodi Begić.

Inače, Malak Grupacija je u Bosnu i Hercegovinu uložila više od 100 miliona KM investicija do danas, a počeli su sa Drvnom industrijom Malak Janj iz Donjeg Vakufa. Bave se proizvodnjom namještaja, hotelijerstvom, nekretninama, a posjeduju i luksuzno resort naselje sa luksuznim vilama na Ilidži.

Malak Farma se nalazi između Kaknja i Visokog, na 200 dunuma zemlje. U njenoj blizini je Kraljeva Sutjeska, stjecište bosanske kulture, historije i duhovnosti. Tu je najstarija sačuvana kuća u Srednjoj Bosni, kuća Ive Duspera iz osmanskog perioda, crkva Sv. Ivana Krstitelja sa Franjevačkim samostanom iz 14. stoljeća, kao i jedna od najstarijih džamija u BiH, džamija sultana Mehmeda Fatiha.

U blizini je grad bosanskih kraljeva Bobovac, prirodna močvara Bistrik, specifična po tome što se na njoj nalazi tu stanište 212 različitih vrsta ptica.

U središtu te kulturno-historijske, prirodne ljepote smještena je Malak Farma, a cilj projekta je da ljudima omoguće posebne trenutke u kojma će osjetiti dah prirode, prošetati stoljetnim šumama, uživati u zdravoj hrani.

Na Malak Farmi se proizvodi domaća, organska i de facto, zdrava hrana. Intencija projekta je vraćanje prirodi. Srce farme su fabrike “Seljaka, Mljekara i Mesara” – tri odvojena brenda. Seljak proizvodi voće i povrće, proizvode od voća i povrća, Mljekar kozije i kravlje mlijeko, sirutku, jogurt i različite sireve, kajmake i namaze, a Mesar proizvodi svježu domaću teletinu, junetinu, jagnjetinu i preradu mesa bez soje, hljeba, aditiva, pojačivača okusa.

Misija Malak Farme je da vrati dostojanstvo bosanskog čovjeka na selu, da omogući razvoj poljoprivrede, ljudima koji žive pošteno i čestito od svog rada i da imaju plasman svojih proizvoda.

Stoga, više od 100 kooperanata, koji po Malak standardima uzgajaju svoju stoku, voće i povrće, sarađuje sa Malak Farmom, koja otkupljuje njihove proizvode.

Za one koji požele mir i tišinu s porodicom, na Malak Farmi je restoran, adrenalin parkovi za djecu i odrasle, zip line za djecu i odrasle, alpinistička stijena, paintball, jahanje konja, edukativna staza, dječije igralište, api komora i opuštanje kroz šetnju šumom. Proizvodi Malak Farme se mogu kupiti i u Sarajevu u njihovim prodavnicama “Bili jednom Seljak, Mljekar i Mesar…” na Pofalićima i Saraj Polju.

(Fena)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU