back to top

Ne budu li minimalnu plaću od 1.000 KM pratile izmjene zakona, imat ćete kolaps

Bude li minimalna plaća u visini od 1.000 KM u Federaciji BiH zakonom definirana, ona je obvezna za poslodavce te će ju se morati isplaćivati radnicima. No, kako ukazuje Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, situacija će se zakomplicirati u privatnom sektoru ne budu li povećanje minimalne plaće na 1.000 KM pratile izmijene Zakona o doprinosima te Zakona o porezu na dohodak. Minimalna plaća u FBiH trenutno iznosi 596 KM, a opterećenje na plaću je 41,5 posto.

Bez smanjenja doprinosa nema ni minimalne plaće

– Ako minimalnu plaću od 1.000 KM ne budu pratile izmjene fiskalnih zakona, smanjenje stopa doprinosa, imat ćete 50-60 tisuća radnika na ulici. Sve kompanije koje to ne budu mogle isplati krenut će s otpuštanjem radnika i to je onda kolaps! Mislim da nitko u vlasti ne razmišlja na takav način jer time bi rezali granu na kojoj sjede. Bez smanjenja doprinosa nema ni minimalne plaće, kategoričan je Smailbegović, koji napominje da je minimalna plaća trenutno regulirana uredbom Vlade Federacije BiH.

– Minimalna plaća postoji i ona je regulirana te će ju se povećati i po Uredbi Vlade FBiH. Koliko će to biti, ne znam, to ćemo vidjeti pred kraj godine kada budu iznijeli zvaničnu stopu inflacije i rast bruto domaćeg proizvoda, pojašnjava Smailbegović.

U osvrtu na najavu federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića da će u FBiH minimalna plaća iznositi 1.000 KM od 1. siječnja 2024. godine, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH ukazuje da povećanje minimalne plaće zahtijeva mnogo detalja koje treba definirati.

– Ima tu posla. Mi, kao udruženje, još čekamo na materijal od Vlade FBiH. I tada bismo mogli sjesti razgovarati i tražiti najbolja rješenja. Nekoliko puta smo čak uputili i pismo Vladi, ponudili, ako treba, da se uključimo u radnu grupu koja radi na tome, da budemo i proaktivni, ali do sada ništa. Otkako je nova Vlada FBiH preuzela vlast, nije održana nijedan sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH, napomenuo je, nadalje Smailbegović, koji je i ranije za Faktor ocijenio da bi minimalna plaća od 1.000 KM mogla biti na snazi sredinom 2024. godine, a ne od 1. siječnja, budući da i Porezna uprava FBiH, a i poslodavci, moraju promijeniti svoj softver.

Ozbiljne reforme su proces

– Kod nas je u politici pod broj jedan mnogo populizma, ali kada dođemo do konkretnih stvari, počinju problemi. Ozbiljne reforme, poput fiskalne, su proces. Ne može svima ići na ruku, bitno je da se gleda što je najbolje za društvo. Mora postojati kritična masa “da se udahne, zaroni, izdrži pod vodom”, kaže Smailbegović i pojašnjava da je jedan od problema i taj kako s minimalnom plaćom onemogućiti rast plaća u javnom sektoru. Ponavlja kako će rast minimalne plaće utjecati na povećanje prosječne plaće u FBiH.

– Mora se čitav set zakona kolektivnih ugovora i propisa mijenjati na federalnoj i na županijskoj razini kako povećanje minimalne plaće na 1.000 KM ne bi povuklo za sobom sva ostala davanja, pojasnio je.

The post Ne budu li minimalnu plaću od 1.000 KM pratile izmjene zakona, imat ćete kolaps appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU