Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Rast uvoza i izvoza u metalskom sektoru

  Izvoz metalskog sektora BiH u devet mjeseci prošle godine iznosio je 5,7 milijardi KM, što je više za 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, za koliko je povećan i uvoz koji je iznosio 7,6 milijardi KM, pokazuje analiza Spoljnotrgovinske komore BiH.

  Povećanje izvoza zabilježeno je u gotovo svim tarifama ovog sektora, a vrijednosno je najviše povećan izvoz aluminijuma i proizvoda od aluminijuma za 723 miliona KM ili 123 odsto, dok ukupno izvezena vrijednost iznosi 1,3 milijarde KM.

  Top izvozna tržišta aluminijuma i njegovih proizvoda su zemlje EU, a izvoz je najviše povećan u Italiju – i to za 311,2 miliona KM ili 190 odsto.

  “Top izvozno tržište je Italija, na koje smo izvezli aluminijuma i dijelova u ukupnoj vrijednosti većoj od 475 miliona KM”, navode iz Komore i dodaju da je više od 109 miliona KM, odnosno 192 odsto, povećan izvoz aluminijuma i njegovih proizvoda u Hrvatsku, tako da je ukupno izvezena vrijednost 109,6 miliona KM.

  Kada je riječ o izvozu željeza i čelika u tri kvartala prošle godine, vrijednosno je značajno povećan i to za 295 miliona KM ili 41 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, tako da je ovih proizvoda ukupno izvezeno u vrijednosti većoj od milijardu KM.

  “Top izvozno tržište proizvoda od željeza i čelika je Hrvatska, a zatim NJemačka. U Hrvatsku je ovih proizvoda izvezeno u ukupnoj vrijednosti od 224,4 miliona KM, što je više za 104,9 miliona KM ili 88 odsto u odnosu na isti period 2021. godine”, istaknuto je u analizi.

    Smještajni kapaciteti za Novu godinu u Sarajevu skoro popunjeni

  Proizvoda elektroindustrije izvezeno je u ukupnoj vrijednosti od 1,9 milijardi KM, što je povećanje od 327,4 miliona KM ili 21 odsto, dok su top izvozna tržišta Austrija, Slovenija, Njemačka, Italija i Srbija.

  Kada je riječ o uvozu proizvoda elektroindustrije u prvih devet mjeseci 2022, u analizi je navedeno da je iznosio 2,7 milijardi KM, što je više za 550,5 miliona KM ili 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su top uvozna tržišta zemlje EU /Hrvatska i Slovenija/, te Srbija.

  Uvoz aluminijuma i njegovih proizvoda iznosio je oko 1,3 milijarde KM i veći je za 760,5 miliona KM ili 149 odsto, a najviše je uvezeno iz Švajcarske i to u ukupnoj vrijednosti od 707,1 milion KM, što je više za preko 502 miliona KM ili 245 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

  Kada je riječ o uvozu vozila i njihovih dijelova u BiH u devet mjeseci lani, iznosio je 1,2 milijarde KM i veći je za 123,2 miliona KM ili 12 odsto u odnosu na isti period 2021, dok su top uvozna tržišta Hrvatska, NJemačka, Slovenija, te Srbija i Holandija.

  (Srna)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU