S novim zakonima energetski sektor FBIH ‘ulazi’ u EU

Predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine upoznali su javnost sa tri zakona, koja su kako kažu, itekako značajna za energetski sektor u entitetu.

Riječ je o Zakonu o električnoj energiji, te zakonima o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, odnosno rabljenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji.

Federacija je kroz Zakon o električnoj energiji implementira niz propisa iz pravnog okvira Europske unije i tako nastavila proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

Osim usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije i Energetske zajednice, unaprijeđen je i sustav kontrole izgradnje proizvodnih objekata i uvođenje zabrane izgradnje mini hidroelektrana, te su pojednostavljeni administrativni postupci za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore, primarno solarne elektrane i vjetroelektrane.

Također, zakonom će se uvesti nove kategorije sudionika i djelatnosti na tržištu električne energije, poput aktivnih kupaca, agregatora, energetske zajednice, operatora skladišta, ali i uvođenje mehanizma za osiguranje sigurnosti snabdijevanja, uključujući i kontrolu cijena u slučajevima ekstremnih poremećaja na tržištu.

Usklađivanje s EU

Prijedlogom zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji BiH uređuju se način utvrđivanja i provođenja energetske politike i planiranja razvoja, te opredjeljenje za korištenje obnovljivih izvora i ostvarivanje energijske efikasnosti, kao i organizacija i funkcioniranje regulatornog tijela.

Novim zakonom bi se sustavno uredila pitanja od zajedničkog značaja za korištenje više oblika energije u sektorima električne energije, prirodnog gasa, naftnih derivata, toplotne energije, obnovljivih izvora i energijske efikasnosti u Federaciji BiH. 

– Cilj je i unapređenje strateškog planiranja u sektoru energije, izrada planskih i provedbenih dokumenata za realizaciju energetske politike Federacije, te definiranje uslova za obavljanje djelatnosti u sektoru energije, te propisivanje načina obavljanja djelatnosti. Među ciljevima su i uvođenje mehanizama za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije, te usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, odnosno zahtjevima koji proizilaze iz međunarodnih obaveza BiH, rekao je Halil Balavac, pomoćnik ministra energije.

Veća transparentnost u radu

Cilj prijedloga zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji je promoviranje i reguliranje proizvodnje električne i energije grijanja i hlađenja iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije, kao i upotrebe obnovljivih izvora energije u transportu radi potrošnje na domaćem tržištu i povećanja udjela u ukupnoj potrošnji energije. 

– Jedan od ciljeva je i osiguranje razvoja podsticajnih mjera, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju. Zakonom se uređuje oblast proizvodnje energije iz obnovljivih izvora s fokusom na sustav poticaja, uz koju ide i veća transparentnost u načinu dodjele poticaja, kako malim tako i velikim proizvođačima iz obnovljivih izvora energije. I u slučaju ovog zakona ide se ka usklađivanju s propisima EU, dodao je Fuad Hadžimehmedović, zamjenik ministra.

Predstavnici ministarstva su ilustrirali obujam posla i zainteresiranosti investitora za izgradnju postrojenja iz Obnovljivih izvora energije.

U Sektor energije je ukupno podneseno 1410 zahtjeva za izdavanje Energetske dozvole, 284 za produženje i oko 25 zahtjeva za prenos energetske dozvole, od čega je izdato 1330 dozvola, a ostale su u obradi ili čekaju na usvajanje. Samo u ovoj godini, zaključno s mjesecom studenim, podneseno je preko 250 zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola. 

Ukupna instalirana snaga podnesenih zahtjeva u Sektor energije za gradnju vjetroparkova iznosila je 1.044 MW, a od toga su za 636 MW izdate energetske dozvole, a za 407 MW su u postupku izdavanja. Ukupno su izgrađena tri vjetroparka, što u snazi iznosi 135 megavata.

Ukupna instalirana snaga podnesenih zahtjeva za izgradnju solarnih elektrana za koje je izdata energetska dozvola iznosi 325 megavata, a zahtjevi za snagu 19 megavata su trenutno u obradi. Ukupno je izgrađeno 561 solarnih elektrana, što u snazi iznosi 40,91 megavata.

Instalirana snaga podnijetih zahtjeva za izgradnju MHE za koje je izdata dozvola iznosi 84,264 megavata. Ukupno je 68 izgrađenih MHE u snazi 81,3 megavata.

H. Ž.

The post S novim zakonima energetski sektor FBIH ‘ulazi’ u EU appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU