Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Đapo u Švedskoj: Finalni sastanak u sklopu projekta BiH ESAP 2030+

  Ministrica dr. Edita Đapo predvodi delegaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma koja ove sedmice boravi u Švedskoj gdje se održava finalni sastanak u sklopu projekta BiH ESAP 2030+ Upravnog odbora.

  Na sastanku se radi finalizacija izrade Strategije okoliša/životne sredine se približava te su nacrti za Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikta BiH trenutno u proceduri javnog uvida.

  Održan sastanak sa predstavnicima Štokholmskog instituta za okoliš

  U najčišćoj metropoli na svijetu, Štokholmu, ministri okoliša/životne sredine za nivo Federacije BiH i RS-a, šef odjeljenja za prostorno planiranje Vlade Brčko distrikta, te predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sastali su se sa predstavnicima Štokholmskog instituta za okoliš (Stockholm Environment Institute – SEI) na finalnom sastanku BiH ESAP 2030+ Upravnog odbora.

  Federalna ministrica dr. Đapo istakla je važnost Strategije i osvrnula se na trud koji je tokom dvije godine uložilo više od 600 učesnika iz javnog, privatnog, akademskog i nevladinog sektora. Javni uvid za Federalnu strategiju okoliša aktuelan je do kraja juna, a usvajanje se očekuje početkom septembra.

  Inače, osim ministrice Đapo, u delegaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma su i pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš dr. Mehmed Cero te pomoćnik ministrice u Sektoru za okolišne dozvole, procjenu uticaja na okoliš, registar i čiste tehnologije Stjepan Matić.

  – Nakon uspješno održanog sastanka BiH ESAP 2030+ Upravnog odbora, posjetili smo Švedsku međunarodnu agenciju za razvojnu saradnju (SIDA). Razgovarali smo o finalnim koracima i zaključcima na projektu izrade Strategije zaštite okoliša za Bosnu i Hercegovinu za period 2022.-2032. – naglasila je ministrica Đapo, ističući da su u Švedskoj posjetili i od vodećih svjetskih objekata za istraživanje i razvoj u tehnologiji tretmana vode – Hammarby Sjöstadsverk.

  Motivacija za zajedničko djelovanje

  Kako je istaknula dr. Đapo, vrlo je zadovoljna rezultatima radne posjete, koja je zaključena snažnom motivacijom za zajedničko djelovanje u zaštiti bogatstava Bosne i Hercegovine i slijeđenje zemelja koje su lideri u ovoj sferi.

  – Zahvalni smo građanima i švedskoj državi na pomoći koju su nam pružili. Bez njihove podrške ne bi postigli ovakav uspjeh u kreiranju sveobuhvatne Strategije za zaštitu okoliša/životne sredine BiH – kazala je ministrica Đapo.

  Projekat ESAP 2030+, inače, predstavlja odgovarajući odgovor Ambasade Švedske u BiH na molbu za pomoć u izradi strategije okoliša i akcionog plana za cijelu BiH, sa strategijama i akcionim planovima za sva četiri nivoa vlasti u BiH.

  Biznis.ba / Avaz

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU