back to top

Ko je Andy Bara? Najpoznatiji hrvatski nogometni agent obrće milione preko firme otvorene u BiH


Ko Je Andy Bara? Najpoznatiji Hrvatski Nogometni Agent Obrće Milione Preko Firme Otvorene U Bih

Pratiteljima hrvatskog nogometa ime Andyja Bare odavno je poznato. Nogometni menadžer rođen 1982., u svom portfoliju ima vođenje karijera brojnih popularnih i skupih nogometaša poput Alvara Morate i Danija Olma.

Najviše je prašine podigao nedavnim senzacionalnim transferom Josipa Brekala, krilnog igrača koji je ponikao u zagrebačkom Dinamu, u splitski Hajduk.

Ovo je šokiralo sve u Hrvatskoj.

Bara pokazao moć nad Dinamom

Potez je to koji je razbjesnio upravu i navijače Dinama, a Bara je tim potezom pokazao moć koju je s godinama stekao u okvirima Hrvatske, ali i svijeta.

Bara je rođen u Hrvatskoj te se neko vrijeme u mladosti bavio nogometom. Prošao je omladinske škole Dinama i Valencije, a igrao je za Logrones u Španiji, Legiju iz Varšave i Swit NDM.

Upravo je prema svojim riječima u Varšavi i postao manager, kada je kolegu iz kluba zastupao transferu u Njemačkoj. Kaže da je tu sa 24 godine shvatio da se više ne želi baviti nogometom kao igrač, nego kao profesionalni agent.

Nakon završetka nogometne karijere, počeo se baviti zastupanjem igrača, a prvi klijent visokog profila bio je bivši reprezentativac Hrvatske, Sammir.

Bara je Nekad je bio zadužen za karijeru Marcela Brozovića, ali najviše se istaknuo 2014. godine kad je doveo Danija Olma iz Barcelone u Dinamo. Njegova firma “Niagara Sports Company” postigla je značajne uspjehe. Ne samo to, Bara je zadužen za transfere Lovre MajeraKristijana Jakića, a učestvovao je i u prelasku Joška Gvardiola iz Dinama u Leipzig.

Kompanija u BiH preko koje obrće milione eura

Isto tako, njegovo netipično ime privuklo je dosta pažnje, pa se navodilo da Andy nije njegovo pravo ime, ali on je otkrio istinu.

“Moji roditelji nisu bili vjenčani, pa sam do punoljetnosti bio Andy Valentić Bara. Nakon toga ostavio sam očevo prezime, a koliko znam – to nije zločin”, rekao je svojevremeno za Story. Oženjen je bivšom sportskom novinarkom Lanom Banely.

Bara je u BiH medijima bio čest gost zbog činjenice da preko svoje agencije “Niagara sports global managment” prijavljene u Bosanskoj Gradišcizarađuje silne milione, a ima samo jednu zaposlenu osobu.

U 2022. zaradili 4,7 miliona KM, u 2023. očekuje se još veći profit

Sa jednim zaposlenim u 2022. su zaradili skoro pet miliona KM. Preko agencije je prošlo oko 12 miliona KM, a čiste dobiti ostalo je 4,7 miliona.

Zarada je još veća u 2023., budući da je posredovao u transferima mladih Dine Klapije i Mikayla Fayeakoji su otišli u RB Leipzig i Barcelonu, a vrijednost transfera bila je između 1,5 i pet miliona eura (2,93 i 9,7 miliona KM) za Fayea i 5,2 miliona eura (više od 10 miliona KM) za Klapiju.

Zbog transfera Brekala i nekolicine mladih igrača koje zastupa a koje je odveo iz omladinskog pogona Dinama, Bara, koji tvrdi kako je Dinamu u posljednjih 10 godina zaradio oko 100 miliona eura (195,5 miliona KM) izazvao je bijes čelnika i navijača GNK Dinamo.

Transfermarkt

Pomaže li Bara Mamiću rušiti upravu Dinama?

Neki od njih tvrde kako Bara radi za Mamića i da zajednički ruše Dinamo zbog činjenice da se Mamića iz dana u dan sve manje pita u upravljačkim strukturama kluba.

Na tužbe iz kluba reagovao je i sam Bara.

“Od Olma i drugih igrača uvijek sam radio u saradnji s Dinamom. Ali znalo se ko odlučuje i s kim možeš pričati. Ja sad više i ne znam ko je u Maksimiru šef, ne znam s kim bih trebao razgovarati i dogovarati. S Dinamom sam radio najveće transfere i sve što sam imao uvijek sam prvo davao zagrebačkom klubu. Nema tajne u tome. Ja samo u ovom trenutku ne razumijem ljude koji vode Dinamo, a naravno da ne mogu djecu uništiti.

Oni sad pokušavaju u javnosti prezentovati da ja imam nešto protiv Dinama, a to apsolutno nije tačno. Zamislite šta oni žele napraviti. Prozivati mene koji je Dinamu donio 100 miliona eura (195,5 miliona KM)! Samo ne razumijem poteze ove Uprave. Nikad se neću odreći Dinama. Ali nisu ovi ljudi koji su sad u klubu Dinamo. Oni to očito ne razumiju, ne razumiju da su samo prolaznici – zaključio je Bara za Sportske novosti, javlja Hercegovinainfo.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU