Kako zaposlene motivisati – Vratit će Vam na najbolji način

Jer najbolje obavljaju posao motivisani radnici

Najbolji načini kako zaposlene motivisati otkrijte u nastavku. Vjeruj mi da idem na posao samo da odradim to što imam. Baš mi je sve dosadilo, nemam za šta više da se trudim, a i kad radim nešto to niko ne primjećuje.

Tako zvuči nešto što ste čuli mnogo puta od poznanika, prijatelja, rođaka. Od zaposlenog koji je u tom stanju se ne može mnogo očekivati. Ipak, za to njegovo stanje je neko kriv ili zaslužan, i ono je plod dugog neadekvatnog tretmana.

Najbolje rade motivisani radnici. Kao i u sportu, mozete imati najboljeg igrača, ali uzalud ako nije motivisan.

Čak, često i ako neko ima manja stručna/profesionalna znanja, iskustva i vještine, daje bolje rezultate od nekog velikog znalca, baš zato što je motivisan, sto ima motive koji ga vuku- pokreću da razmišlja o poslu, o situaciji, o problemu, da traži rješenja, pita druge kolege, konsultuje razne izvore sa Interneta.

Motivisan radnik će uraditi sve što treba, ne bi li ispunio ono što je cilj, ne samo što se od njega očekuje.

Stav koji zaposleni imaju prema poslu često najviše zavisi od motivacije. Već i kod samog intervjua ili testiranja za posao, često ćete sresti dva kandidata sličnih stručnih znanja, ali ćete vjerovatno izabrati onog koji pokazuje više želje, koji pokazuje veću motivaciju da se pridruži Vašem timu i postane dio Vaše firme.

Čak, često bude izabran i kandidat koji ima manje stručnih znanja, ali njegova motivacija bude presudna, jer pokazuje da je spreman da dalje radi na sebi, da uči, da se usavršava, pa Vam ulije povjerenje i uvjerenje da će u nekom dužem periodu on dati veći doprinos Vašem poslovanju.

Kako Zaposlene Motivisati

Motivišite zaposlene uz izazove

Zaposlene će motivisati izazovi koje im pružate. Ukoliko ih budete sveli na jednoličan posao, samo je pitanje trenutka kada će ući u zasićenje.

Ne rade sve firme projektno, kao npr. u IT-ju, pa da je svaki projekat priča za sebe, da je uvijek neki izazov. Ipak, kad god je prilika, uključite zaposlenog u neki važan projekat.

U proizvodnji su operacije često praktično uvijek iste, ali izazov može biti ako zaposlenog uključite u rad na novom proizvodu ili za poznatog kupca, tada će možda biti posebno motivisan da svojim radom ugradi najviši kvalitet.

Pri svemu, vodite računa da je izazov nivoa kojeg zaposleni može da dostigne, kako ga ne bi demotivisalo ako ne uspije u potpunosti da odgovori zahtjevima i očekivanjima.

Pohvalite zaposlenom neki konkretan pozitivan detalj u njegovom radu koji ste primjetili, i to će ga dodatno motivisati i inspirisati. Zaposlenima veoma puno znači da je njihov rad primjećen.

Pri tome, nemojte koristiti opšte fraze, već kad treba pohvalite neki konkretan rad, konkretnu akciju, konkretan projekat koji je neko od zaposlenih odradio.

Svi već znaju da možda svakome pričate: „E, ti si kralj, ti što radiš…“. Na to svi brzo oguglaju, već počne i da smeta to „foliranje“. Ali, već je mnogo drugačije ako nekome kažete: „One dvije torte koje si juče napravio/la su bile odlične i to je pravi primjer. Baš mi se svidjelo kako si temeljno radio/la, ali i kako si sve aranžirao/la na kraju. Bravo, samo nastavi tako.“

Ukažite zaposlenom na njegove kvalitete

Ukažite zaposlenom na njegove kvalitete- nekada su ljudi potpuno svjesni svojih kvaliteta, ali im svakako znači da neko to primjećuje i cijeni; postoje i oni koji nisu svjesni (svih) svojih kvaliteta, pa će im svakako značiti i imponovati da neko vidi i neku stranu njihovog pristupa i rada, koju oni sami ne primjećuju.

Sigurno će pomoći ako nekome kažete: „Odlično spajaš sve metalne profile, a sviđa mi se i kako dobro organizuješ i ostale, baš si napravio dobru komunikaciju sa svima“.

Kroz procese u Vašoj firmi različite aktivnosti obavlja više zaposlenih. Možda neko ima samo mali dio koji treba da odradi, ali to ne znači da i ta aktivnost nije bitna za rad i ukupan uspjeh.

Ne propustite da svakom zaposlenom ukažete koliko su bitne ključne stvari koje radi, kao i na to koliko je on značajan za cijeli tim, kako je sve što uradi i doprinese timu značajno za rezultate cijele firme.

Ako mu pomenete nekoliko aktivnosti koje obavlja, i primjetite koliko je svaka od njih važna u različitim procesima, i sam će se osjetiti bitnim, pa će i svaki svoj rad drugačije tretirati.

Pokažite zaposlenom put, pokažite mu da se rad i napredovanje isplate. Ukažite mu na primjere nekih kolega koji su prošli put kojim on treba da ide, Neka postane svjestan da se rad isplati i da se može napredovati, da treba ići korak po korak.

Često bi mlađi željeli da odmah preskoče nekoliko stepenika, pa da budu na nekom mjestu starijeg kolege, što je sasvim i normalno da na tom nivou budu ambiciozni.

Ipak, i umjesto tog obećanja kako će jednog dana doći do nekih pozicija ako budu radili to i tako, postavljajte im neke manje i kraće ciljeve, koje će moći da dostignu. To ostvarenje i osjećaj da mogu, da napreduju, dodatno će ih motivisati.

Kako Zaposlene Motivisati

Promovišite njihov rad i rezultate

Promovišite njihov rad i rezultate, i daćete im motivaciju za naredna velika djela. Čiste i konkretni rezultate rada možete okačiti na neku tablu u firmi.

Možete i javno, glasno, predstaviti ko je ostvario najbolje rezultate, ali vodite računa da ti rezultati budu objektivni, mjerljivi.

Ukoliko imate telefonsku prodaju, lista ostvarenih mjesečnih rezultata, sa najboljim na vrhu, dodatno će motivisati zaposlenog koji je to ostvario, ali i ostale.

Ukoliko postavite i da se dodatni bonus ostvaruje ako zaposleni premaše neku kvotu koju odredite, dodatno ćete ih motivisati da se potrude.

Dodijelite zaposlenom neki odgovoran posao. Jasno mu naglasite ciljeve, budite precizni, obavezno pomjenite da vjerujete u njega i da ste sa razlogom riješili da mu povjerite taj dio.

Povjerenje koje mu ukazujete, kao i obaveza ostvarenja rezultata, dodatno će motivisati zaposlenog. Svakako, ukažite da u svakom trenutku može imati podržku i pomoć, što će ga rasteretiti i osloboditi da se prepusti planiranju i realizaciji.

Samo novac nikada nije dovoljan faktor motivacije. Može neko vrijeme značiti zaposlenom, ali ako ne bude drugih elemenata koji će ga motivisati, lako će rad u Vašoj firmi zamijeniti nekom drugom prilikom, pa čak i za manju platu.

Zaobiđite sistem „štap i šargarepa“, neće zaposlenog motivisati to što je kaznu od 5% od plate izbjegao tako što je svoj posao dobro uradio, niti što će biti nagrađen sa 5% ako svoj posao radi kako treba.

Taj sistem „ucjene“ ne traje dugo, vrlo brzo će svako postaviti u glavi „da ga je baš briga za tih 5%“, sa koje god strane da su.

Mnogo je načina da motivišete zaposlene. Primijenite bilo koji, samo ih motivišite. Ne dozvolite da rade u Vašoj firmi samo zbog novca. Vrijedi.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU