back to top

Kako tražiti povišicu ?

Zanima vas kako tražiti povišicu plate u ova teška i neizvjesna vremena?

Vjerovatno je i vama više puta palo na pamet da tražite povišicu, ali iz straha nikad niste. To je razumljivo, jer se mnogi boje reakcije poslodavca koja može rezultirati otkazom. Evo par savjeta kako tražiti povišicu i kad.

Kada tražite povišicu od poslodavca, morate znati kako posluje vaša firma. Da bi to znali, razmislite da li je u zadnje vrijeme bilo većih projekata koji su uspješno završeni ili je situacija lošija pa je bilo čak i otkaza.

Ako je ovo drugo u pitanju, definitivno nije vrijeme da pitate za povišicu.

Kako Tražiti Povišicu Plate
Kako tražiti povišicu plate

Kad je vrijeme za povišicu plate

U nekim firmama razgovor o povišici se obavlja svakih 6 mjeseci i ukoliko ste bili učinkoviti tj. vrijedni dobijate povišicu od 10 do 15 procenata.

Ako vaša firma ovako ne posluje i ako radite za istu platu već godinama, a smatrate da ste lojalan i vrijedan radnik, vrijeme je da tražite povišicu.

Prije nego što zatražite povišicu, zapitajte se da li je stvarno i zaslužujete. Da li obavljate svoj posao učinkovito i na vrijeme?

Spremite dobre argumente koji potvrđuju vaš rad prije nego što izađete pred poslodavca, jer će vas on sigurno pitati to kad mu budete iznijeli svoj prijedlog.

Kako Tražiti Povišicu ?
Kako tražiti povišicu ?

Kako tražiti povišicu plate

Za traženje povišice, zakažite sastanak sa svojim šefom. To je najkulturniji i najprofesionalniji način, a vaš poslodavac će to cijeniti jer poštujete njegovo vrijeme.

Ukoliko nemate priliku za to, možete mu poslati email. Nemojte ga spopadati na pauzi (niko ne voli kad mu se prekida pauza) ili mu čak to u razgovoru nabaciti jer to uglavnom nikad ne upali.

U slučaju da ne dobijete povišicu, slobodno pitajte koji su razlozi za to, jer ćete tako lakše razumjeti odbijanje.

Mnoštvo faktora može uticati na odluku poslodavca, kao naprimjer  trenutna ekonomska situacija, gubitak važnog klijenta, kvalitet vašeg rada i slično.

Ako su u pitanju privremeni razlozi, pitajte poslodavca da ponovite sastanak kada se ukaže odgovarajuća prilika.

DRUGI UPRAVO ČITAJU