Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Jedinstvena prilika za metalce u BiH: Nijemci traže partnere u BiH

  Sektor metaloprerade u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju. S obzirom na konkurentnu radnu snagu i kratke rokove isporuke zbog blizine EU, bosanskohercegovačke firme se u posljednjim godinama afirmiraju kao pouzdan i važan poslovni partner brojnim njemačkim kompanijama, koje sve više iskazuju interes za saradnju.

  Prvi kontakt

  U želji da se predstavi ovaj sektor i potencijali BiH, Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHKBiH) u saradnji sa njemačkim Saveznim ministarstvom za privredu i zaštitu klime (BMKi) organiziralo je nedavno u Sarajevu konferenciju i B2B razgovore o temi Proizvodnja i obrada metala u Bosni i Hercegovini. Konferencija je okupila bh. privrednike iz metaloprerađivačkog sektora s ciljem spajanja sa zainteresiranim njemačkim kompanijama kao potencijalnim poslovnim partnerima, te ostvarenja poslovne saradnje.


  Image

  Stefanie Ziska, direktorica Predstavništva njemačke privrede u BiH


  Direktorica Predstavništva njemačke privrede u BiH Stefanie Ziska kazala nam je da je bila velika zainteresovanost kompanija iz BiH za učešće na konferenciji, te se odazvalo više od 70 kompanija iz metaloprerađivačkog sektora iz cijele BiH, a ukupno je bilo 105 učesnika.

  – S obzirom na to da se osim konferencije radilo i o individualnim B2B razgovorima, možemo slobodno reći da je ostvaren prvi kontakt između bosanskohercegovačkih i njemačkih kompanija. Svakako da su ti razgovori inicirali neku vrstu dalje saradnje, što je i svrha ovog programa, istakla je Ziska.

  Podsjetimo, cilj konferencije i jeste bio spajanje njemačkih malih i srednjih metaloprerađivačkih preduzeća sa bh. kompanijama iz iste industrije, te otvaranje mogućnosti za tehnološke provajdere koji mogu imati koristi od modernizacije cjelokupne industrije.

  – Povratne informacije od učesnika konferencije pokazale su nam da su kompanije učesnice konferencije bile zadovoljne organizacijom ovog događaja, kao i mogućnostima koje im ovakav događaj pruža. Treba napomenuti da je metalska industrija naša vodeća industrija sa prometom od preko tri milijarde eura. Najznačajnije izvozno tržište iz metaloprerađivačkog sektora je SR Njemačka. Možemo konstatovati da su svi učesnici ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz Njemačke sa zadovoljstvom ponovno sudjelovali u ovakvom live susretu, te da se raduju ovakvim i sličnim projektima u budućnosti. Svaki razgovor s potencijalnim stranim investitorima i privrednicima je prilika da se Bosna i Hercegovina predstavi njemačkim kompanijama kao potencijalno tržište, poručila je Ziska.

  Promet njemačke metaloprerađivačke industrije u 2020. iznosio je oko 91,8 milijardi eura, dok je lani izvezen metal vrijedan 67,3 milijarde eura

  Inače, na konferenciju je pristiglo sedam kompanija iz Njemačke, a riječ je o kompanijama koje su lideri u proizvodnji specijalnih mašina za trofazne motore, zatim u sektoru CNC glodanja i tokarenja, jedna kompanija je svjetski proizvođač kompresora, tu je još i kompanija koja se bavi tehnologijom transportera i izgradnjom postrojenja za rasute i krupne terete. Svoje usluge predstavila je i kompanija koja je jedna od vodećih na evropskom tržištu za precizne brusne ploče i tijela.

    Cijene proizvoda i uslugu koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH svakodnevno rastu: Dostiže li inflacija svoj vrhunac ili ne?

  Drvna industrija

  Ziska nam je kazala da Predstavništvo njemačke privrede u BiH planira u narednom periodu još nekoliko sličnih projekata.

  – U planu imamo realizaciju projekata iz drvne industrije, oblasti energije, inicijativa dobavljača, kao i studijska putovanja o temi drvo i industrija upravljanja vodama, poručila je Ziska.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU