Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bičakčić: U 2023. godini očekuje nas usklađivanje cijena električne energije s tržištem

  Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (CIGRE) Edhem Bičakčić izjavio je kako Bosnu i Hercegovinu u 2023. godini očekuje usklađivanje cijena električne energije.

  “BiH ima dovoljne kapacitete da proizvede električne energije za sve svoje potrebe, uključujući i pojačano korištenje struje za grijanje. Za ovu godinu to je i najrentabilnije, ali dugoročno tako neće moći ostati. Morat će se slijediti tržišni trendovi, jer će izvoz (električne energije) biti zamijenjen domaćom potrošnjom koja nije tarifno regulirana“, kazao je Bičakčić u razgovoru za Fenu uoči otvaranja Trećeg savjetovanja Bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED.

  Bičakčić je dodao kako to nužno vodi ka usklađivanju cijena električne energije s tržištem.

  “To ne mora značiti poskupljenje za kategorije koje troše, recimo do 300 kilovat-sati. Za njih može ostati ista, pa čak i niža cijena, ali oni koji budu trošili električnu energiju za grijanje morat će plaćati ekonomsku cijenu, a ta cijena je značajno veća od sadašnje”, smatra Bičakčić.

  Po riječima predsjednika Bosanskohercegovačkog ogranka CIRED-a Drage Bage na mostarskom savjetovanju bit će prezentirano više od 60 referata od 140 domaćih i inozemnih autora. Ti znanstveni i stručni radovi obradit će teme koje se tiču distribucijske mreže, pametne mreže, distribuiranih izvora električne energije i razvoja tržišta.

  “Ovi stručni radovi moraju odgovoriti na pitanja koja su vezana za distribucijski sustav, a vidimo koji je značaj energetike i elektroenergetike u današnjem svijetu. Primjenom novih tehnologija distribucijski sustav postaje autonomni, zasebni i aktivni dio elektroenergetskog sustava, i ne može se više tretirati samo kao varijabla prijenosnog sustava“, istaknuo je Bago.

  Dodao je kako je budućnost u integriranoj pametnoj mreži koja će moći prihvatiti svu intermitentnost obnovljivih izvora energije i sve učestaliju pojavu dvostranih tokova električne energije u distribucijskom dijelu elektroenergetskog sustava.

  “Moram naglasiti kako je danas sve više elemenata elektroenergetskog sustava koji istovremeno mogu proizvoditi, trošiti, pohranjivati i prodavati električnu energiju, i to ovaj dio sustava čini posebno kompleksnim i posebno decentraliziranim. Europski operatori distribucijskog sustava napravili su studiju koja predviđa do 2030. godine preko 100 milijardi eura ulaganja u modernizaciju infrastrukture unutar redistribucijskog sustava”, kazao je Bago.

  Pored prezentacije stručnih radova na Trećem savjetovanja Bosanskohercegovačkog ogranka CIRED-a planirana su stručne prezentacije te radni sastanci stručnih i znanstvenih djelatnika s predstavnicima gospodarstva i obrazovnih organizacija.

  Organizator mostarskog savjetovanja očekuje sudjelovanje oko 300 stručnjaka, znanstvenika i poslovnih ljudi iz zemlje i svijeta.

  Objava Bičakčić: U 2023. godini očekuje nas usklađivanje cijena električne energije s tržištem pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU