Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Košarac i Momirović o unapređenju ekonomskih odnosa i jačanju trgovinske razmjene BiH i Srbije

  Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se danas u Beogradu sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije Tomislavom Momirovićem, s kojim je razgovarao o daljem jačanju ekonomskih odnosa, unapređenju spoljnotrgovinske razmjene, otvaranju novih tržišta, te realizaciji infrastrukturnih projekata.

  – U okviru CEFTA-e, Srbija je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner i u obostranom interesu je dalje jačamo bilateralnu saradnju u svim segmentima – poručio je ministar Košarac.

  On je izrazio posebnu zahvalnost Vladi Republike Srbije na podršci strateškim projektima u Republici Srpskoj, s fokusom na izgradnju hidroelektrane ”Buk Bijela” na rijeci Drini, istočne gasne interkonekcije i aerodroma u Trebinju.

  – Riječ je o ključnim razvojnim projektima u RS-u, čija realiizacija će značiti ogromne benefite za sve građane i privredne subjekte, ne samo iz RS, nego i BiH i cijelog regiona – naveo je ministar Košarac.

  Sagovornici su razmotrili mogućnost zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja, kao i potencijalni zajednički transport roba na tržišta zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina i Republika Srbija ostvarauju spoljnotrgovinski promet.

  – Naš primarni zadatak je da radimo na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda. Zbog toga bi zajednički transport roba na treća tržišta bio izuzetna podrška privrednim subjektima u RS-u i Federaciji BiH -, istakao je ministar Košarac.

  Prema njegovim riječima, prisustvo na tržištu Srbije od krucijalne je važnosti za privredni sektor iz RS i FBiH.

  – Beograd i Srbija su odlična šansa za promociju proizvoda iz RS i FBiH. Zbog toga su nam posebno važni domaći i međunarodni sajmovi u Srbiji, jer naši privrednici imaju priliku da prezentuju svoje proizvode – dodao je ministar Košarac.

  On je podsjetio da je Srbija prošle godine dozvolila nastavak izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice na tržište BiH.

  – U momentu kada smo bili suočeni sa nestašicom ovih proizvoda zbog poremećaja na globalnom tržištu, Srbija je pokazala da je regionali lider, da ima senzibilan pristup i razumije potrebe zemalja u okruženju, na čemu smo izuzetno zahvalni – naveo je ministar Košarac.

  On je informisao ministra Momirovića da postoji “čvrsto opredjeljenje institucija RS za članstvo BiH u ‘Otvorenom Balkanu’, prvenstveno zbog benefita koje ova regionalna inicijativa donosi građanima i privredi u cjelini”.

  – Nažalost, određene političke strukture iz FBiH se protive članstvu u ‘Otvorenom Balkanu’ isključivo zbog političkih predrasuda. Iskreno se nadam da će u narednom periodu doći do promjene političkog kursa u FBiH spram ove inicijative, kako BiH ne bi ostala crna rupa na Balkanu. Naši privrednici nisu zaslužili da budu taoci takvih politika – poručio je Košarac.

  Ministri Košarac i Momirović razgovarali su i o sastanku Trilateralnog trgovinskog komiteta Bosna i Hercegovina – Srbija – Turska, koji ove godine treba da bude održan u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

   

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU