back to top

Jedan od rijetkih kantona bez turističke zajednice: Turizam u ZDK ostvaruje napredak, ali prostor za razvoj je veliki

Jedan Od Rijetkih Kantona Bez Turističke Zajednice: Turizam U Zdk Ostvaruje Napredak, Ali Prostor Za Razvoj Je Veliki

Zeničko-dobojski kanton i nije neka najatraktivnija turistička lokacija u Bosni i Hercegovini, no iz godine u godinu evidentan je napredak u ovoj oblasti.

Ipak, rak-rana ovog kantona je činjenica da već nekoliko godina ne postoji turistička zajednica ZDK, po čemu su izuzetak.

Prošle godine je usvojen zakon prema kojem bi se omogućilo formiranje turističke zajednice, ali do toga još nije došlo.

Kako je za „Dnevni avaz“ kazao ministar privrede Samir Šibonjić, koji je nadležan i za ovo pitanje, sve je u toj oblasti bilo privedeno kraju, ali poremetila ih je smjena Vlade. Šibonjić ističe da bi početkom naredne godine i ovaj kanton trebao dobiti napokon turističku zajednicu. On ističe da je njeno formiranje prioritet broj jedan ovog ministarstva.

Informacije s terena
Najatraktivnija turistička lokacija u ovom kantonu je Visoko, zahvaljujući Semiru Osmanagiću. Turisti iz cijelog svijeta posjećuju Park ravne 2, u sklopu kojih se nalaze i piramide. U zimskom periodu atraktivni su i Ponijeri, kao jedino skijalište koje se nalazi u ovom kantonu.

– Osim toga, imamo i Spomenik prirode Tajan, koji se proteže od Zavidovića prema Kaknju. Tu se nalaze i golf-tereni, gdje je prvi put održan kup, što je okupilo posjetioce iz raznih zemalja. Naše tvrđave Vranduk, Tešanj i Maglaj su, također, atraktivne i sve su obnovljene u prethodnom periodu. Također, ljudi posjećuju i kamene kugle u Zavidovićima, ali i Sportsko-rekreativni centar “Ajdinovići” – ističe ministar Šibonjić.

Oni još nemaju službene informacije o tome koji je broj turista posjetio Zeničko-dobojski kanton, ali, prema informacijama koje imaju s terena, 2023. bi trebala biti bolja od 2022., koja je bila na nivou pretpandemijskih godina.

Plaćanje takse
– Osim toga, u ovoj godini se prvi put počela naplaćivati boravišna taksa, čime ćemo kao kanton povećati prihode. Prema pokazateljima iz naplaćivanja takse, ova godina bi trebala biti bolja nego prošlogodišnja – kazao je Šibonjić.

Ipak, ono što je bitno, u ovom kantonu postoji i veliki prostor za razvoj, na čemu će se morati u narednom periodu raditi. To je istakao i ministar, koji kaže da je svjestan svih problema. Navodi i da su obavili razgovore s predstavnicima egejske regije u Izmiru, gdje su razgovarali s predsjednikom turističkih radnika i hotelijera te posjetili Sajam turizma.

– Išli smo baš zbog toga da vidimo na koji način se može razviti saradnja s našim kantonom kako bi se povećali odnosi između naših zemalja – pojašnjava Šibonjić.

Podaci za 2022. godinu
U 2022. godini je ovaj kanton posjetilo 46.535 turista, od čega je 31.612 bilo unutar granica BiH, dok su ostalo bili strani državljani. U istoj godini je ostvareno 138.546 noćenja, što je bio rast u odnosu na 2021. godinu za 24.580, navedeno je iz Ministarstva privrede ZDK.

pressmediabih.com

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU