back to top

Ko će platiti razliku u cijeni građevinskog materijala?

Ko Će Platiti Razliku U Cijeni Građevinskog Materijala?

Građevinski sektor u BiH prilikom poslovanja sa organima vlasti, kao ugovornim organima koji finansiraju radove iz javnih sredstava u obavezi su primjenjivati Zakon o javnim nabavkama, koji je u odnosu na građevinski sektor dosta nepovoljan budući da se radi o zakonskim odredbama koje ne dozvoljavaju promjenjivost cijena, kazao je Zdravko Marinković predsjednik VTK BiH, pred početak okruglog stola Regulisanje ugovora u svjetlu poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda, koji je održan u srijedu u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH u saradnji sa privrednim komorama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Kako je rečeno zbog konstantnog povećanja cijena repromaterijala na svjetskom tržištu, građevinska preduzeća iz BiH suočavaju se sa određenim izazovima u poslovanju a jedan od najčešćih je nemogućnost realizacije preuzetog posla po ranije ugovorenoj cijeni.

– Trenutno se nalazimo u vrlo nepovoljnim ekonomskim uslovima kada inflacija posebno na negativan način utiče i na visinu cijena materijala koji se ugrađuju. Dobra okolnost je što je u parlamentarnoj proceduri izmjena Zakona o javnim nabavkama i mi očekujemo da će zakon biti usvojen i da će omogućiti da se promjeni odredba koja govori o nepromjenjivosti cijene, poručio je Marinković.

Neophodnost izmjene Zakona o javnim nabavkama iznio je i Ernes Đelmić direktor i vlasnik firme Seta inžinjering Zavidovići koji je istakao da su cijene građevinskog materijala u odnosu na prošlu godinu znatno skočile, navodeći primjer građe koja je sa 250 skočila na 500 KM, dok su PVC profili poskupili za 40 posto i više.

Predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo Ljubiša Tanić istakao je da u Zakonu o javnim nabavkama postoje mogućnosti da se uvede odredba promjenljivosti cijena, samo je potrebna formula koja će definisati način te promjene cijena.

On je dodao da je, prije svega, potrebna volja donosilaca odluka na bilo kojem nivou kada je riječ o ovom problemu, inače bi građevinarstvo, koje je izloženo raznim negativnim uticajima, moglo da izgubi firme koje su prepoznate na ovom području i šire.

Savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo Mirjana Čagalj prenijela je način kako je hrvatski građevinski sektor riješio probleme u ovom sektoru.

– Problemi su jednaki i Zakon o obveznim odnosima je još stari zakon iz Jugoslavije koji je prepisan u obje države. On jasno kaže da se izvođačima kada dođe do ovako nenadanog događaja treba platiti razlika u cijeni i treba platiti povećanje materijala. Zakon o obveznim odnosima navodi da postoji indeksi, klizna skala i da se izvođačima mora platiti. Naša vlada je donijela zaključak na koji način se ta razlika u cijeni treba priznati, donijela je metodologiju u kojoj je prezentirala i kliznu skalu i načine obračuna klizne skale, istakla je Čagalj.

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU