back to top

INTERVJU Berberović: Imamo dobar rast, na pravom smo putu

Ibrica Berberović, zamjenik direktora mostarske zračne luke

Naš prioritet je uspostavljanje novih ruta prema gradovima gdje živi značajan dio naše dijaspore iz Mostara i Hercegovine, kaže Berberović

U intervjuu s Ibricom Berberovićem, zamjenikom direktora Međunarodne zračne luke – aerodroma Mostar, otkrivamo dinamičan razvoj aerodroma i ambiciozne planove za budućnost.

Ibrica Berberović nas detaljno upoznaje s poslovnim rezultatima u protekloj godini ističući ključne korake koji su potaknuli rast aerodroma, kao i važnost novih strategija i partnerskih odnosa s aviokompanijama. U fokusu su teme kao što su planovi za otvaranje novih ruta, ulaganja u infrastrukturu, marketinške kampanje i certifikacija zimske službe za odleđivanje aviona, sve s ciljem unapređenja usluga i sigurnosti putnika.

Uz optimizam i predanost predstavlja sliku aerodroma Mostar kao ključnog igrača u regionalnoj avio industriji, spremanog za daljnji progres.

Kako biste ocijenili dosadašnji rast Međunarodne zračne luke – aerodrom Mostar i u kojoj mjeri ste zadovoljni postignutim rezultatima?

-Dosadašnji rast Međunarodne zračne luke – aerodroma Mostar ocjenjujem kao značajan i obećavajući. Protekla 2023. godina je bila izazovna, ali i ključna za aerodrom kao ključni instrument u poboljšanju turizma u Mostaru i Hercegovini. Usvojeni plan razvoja aerodroma pokazao je svoju efikasnost u poboljšanju svih segmenata rada aerodroma uključujući dovođenje novih avio kompanija i povećanje broja putnika. S obzirom na podatak da je do kraja 2023. godine prevezeno oko 20.600 putnika, što predstavlja gotovo 100% povećanje u odnosu na 2022. godinu, smatram da smo na pravom putu. Ovi rezultati ukazuju na uspješnu implementaciju strategije i ohrabrujući napredak aerodroma Mostar. Zadovoljan sam postignutim rezultatima i vjerujem da će nastavak ovakvog rasta imati pozitivan utjecaj na turističku industriju i ekonomski razvoj regije.

Kako je potpisivanje ugovora sa Sky Alps za nove rute prema Rimu, Minhenu i Veroni utjecalo na strategiju razvoja aerodroma Mostar?

-Potpisivanje ugovora sa Sky Alps za nove rute prema Rimu, Minhenu i Veroni značajno je utjecalo na strategiju razvoja aerodroma Mostar. Jedan od glavnih ciljeva bio je povezivanje Grada Mostara i njegovih građana sa većim centrom u okruženju kako bi im se omogućio lakši pristup svim evropskim i svjetskim destinacijama.  U partnerstvu s Gradom Mostarom, koji je naš većinski vlasnik i ključna podrška u procesu oporavka i rehabilitacije aerodroma raspisan je javni poziv i potpisan ugovor s Croatia Airlinesom za letove na relaciji Mostar-Zagreb, što se pokazalo kao ispravan potez. Iako je prvi let bio tek 2. svibnja 2023. godine, sezona je bila izuzetno uspješna prema brojkama koje su neumoljive, a što je još važnije, linija je opstala i produžena za cijelu 2024. godinu.

Koja su očekivanja menadžmenta vezano za potpisivanje ugovora s Hifom za kerozin? U kojoj mjeri će se to odraziti na efikasnost i ekonomičnost u budućnosti?

-Početkom 2023. godine, uspješno smo ostvarili jedan od ključnih ciljeva, a to je osiguranje snabdijevanja aviona gorivom potpisivanjem ugovora sa renomiranom kompanijom Hifa-Oil d.o.o Tešanj, koja je regionalni lider u toj industriji. Ovaj ugovor nam je pružio garanciju i stabilnost potrebnu za uspješne pregovore i privlačenje avio kompanija za otvaranje novih destinacija.

Možete li nam reći nešto više o marketinškoj kampanji koja je pratila lansiranje novih ruta i procesa renovacije terminalne zgrade Međunarodne zračne luke – aerodrom Mostar? Kako su ovi napori doprinijeli povećanju putničkog prometa?

-Što se tiče marketinške kampanje koja je pratila lansiranje novih ruta i procesa renovacije terminalne zgrade Međunarodne zračne luke – aerodroma Mostar fokusirali smo se na promoviranje novih ruta i poboljšanja infrastrukture aerodroma putem različitih marketinških kanala. Ovi napori su rezultirali povećanjem svijesti o aerodromu i novim mogućnostima putovanja među putnicima, što je doprinijelo povećanju putničkog prometa. Paralelno s navedenim procesima, temeljito smo radili na unapređenju infrastrukture unutar i oko terminalne zgrade kako bismo poboljšali uslugu za putnike i putnicima stvorili dojam modernog grada s mnogo turističkih atrakcija, što bi privuklo veći broj posjetitelja. Jedan od glavnih prioriteta bio je snažna marketinška kampanja koja bi nas predstavila na globalnom tržištu i učinila nas vidljivima u svijetu avio industrije kao poželjnu i nezaobilaznu destinaciju u budućnosti.  Važno je istaknuti koliko je bitno posebno posvetiti pažnju i uložiti napor u poboljšanje i unapređenje imidža jednog poslovnog subjekta, kao što je naš aerodrom.

Koji su planovi za nastavak letova za Zagreb u 2024. i hoće li ti letovi poboljšati zračni promet i povezanost Mostara s drugim regionalnim destinacijama?

Kada je u pitanju nastavak letova za Zagreb u 2024. godini, planiramo nastaviti suradnju s Croatia Airlinesom te smo već potpisali ugovor koji obuhvaća letove do kraja te godine. Kontinuirano promoviramo ove letove kao priliku za putnike da preko Zagreba dođu do drugih regionalnih destinacija koje su ciljana odredišta. Očekujemo da će ovi letovi pridonijeti povećanju zračnog prometa i boljoj povezanosti Mostara s drugim gradovima u regiji.

Prema vašem mišljenju u kojoj mjeri je certifikacija zimske službe za odleđivanje utjecala na operativne kapacitete aerodroma tokom zimskih mjeseci i kako je osigurala sigurnost letova?

-Jedan od zahtjeva za letove u zimskom redu letenja Croatia Airlinesa u sezoni 2023/2024 bio je postojanje certificirane zimske službe na aerodromu Mostar. Prvi put smo uspješno prošli IATA nadzor i ispunili sve propisane norme u vezi s dokumentacijom, opremom i obučenim osobljem za odleđivanje aviona u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Time smo stekli certifikat IATE, koji predstavlja najviši standard kvalitete u svjetskoj zrakoplovnoj industriji.

Može li potpisivanje ugovora sa Air Serbiom za rutu iz Mostara prema Beogradu utjecati na pozicioniranje aerodroma Mostar na regionalnom tržištu, posebno imajući u vidu predviđeni broj putnika u 2024. godini?

-Potpisivanje ugovora sa Air Serbiom za rutu iz Mostara prema Beogradu ima značajan utjecaj na pozicioniranje aerodroma Mostar na regionalnom tržištu, posebno imajući u vidu predviđeni broj putnika u 2024. godini. Nakon više od 30 godina, Mostar je ponovno povezan s Beogradom zahvaljujući ovom dogovoru. Sredstva za subvencioniranje ove linije osigurali smo uz pomoć Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, našeg dugogodišnjeg partnera. Postoji velik interes za ove letove, kako za putovanje između Mostara i Beograda, tako i kao konekcija prema više od 80 destinacija koje Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu nudi. Letovi su najavljeni od 15. travnja 2024. a karte su puštene u prodaju prije više od sedam dana, što nam omogućuje dovoljno vremena da u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Mostara uspješno promoviramo ovu liniju putem marketinških aktivnosti.

Kako su se poslovni rezultati aerodroma razvijali u 2023. godini, imajući u vidu nove ugovore, rast putničkog prometa i aktivnosti usmjerene ka unaprjeđenju operativnih kapaciteta?

Razvoj poslovnih rezultata aerodroma u 2023. godini odražavao je pozitivne trendove, uzimajući u obzir nove ugovore, porast putničkog prometa i napore usmjerene ka unaprjeđenju operativnih kapaciteta. Naš primarni cilj je kontinuirano poboljšanje infrastrukture u skladu s našim financijskim mogućnostima kako bismo omogućili bolju uslugu pri dolasku i odlasku putnika, tereta, prtljage i aviona. Trenutno dovršavamo modernizaciju dijela terminalne zgrade, posebno fasade, u modernom stilu, kako bismo stvorili pozitivan dojam kod naših putnika o aerodromu Mostar. Svjesni smo nedostataka u infrastrukturnom dijelu te ih kontinuirano otklanjamo i poboljšavamo, uz redovna ulaganja i podršku iz budžeta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Možete li otkriti planove za nove letove iz Mostara i koje destinacije se razmatraju za proširenje mreže ruta?

-Menadžment aerodroma ima za cilj otvaranje nekoliko zanimljivih destinacija u nadolazećem razdoblju kako bismo povećali broj putnika i unaprijedili poslovne rezultate aerodroma Mostar. Naš prioritet je uspostavljanje novih ruta prema gradovima gdje živi značajan dio naše dijaspore iz Mostara i Hercegovine, što bi dodatno potaknulo posjete Mostaru i pružilo nove prilike za investiranje u privredu i nove poslovne poduhvate u Bosni i Hercegovini. Konkretno planiramo se posvetiti da realiziramo vezu iz Mostara sa nekom od destinacija širom Skandinavije kako bi našoj dijaspori omogućili direktan let za Mostar.

S. D.

The post INTERVJU Berberović: Imamo dobar rast, na pravom smo putu appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU