Firma u BiH propala preko noći


Firma U Bih Propala Preko Noći

Novcem od prodaje imovine preduzeća “Tom farm” iz Nove Topole namiren je samo dio potraživanja razlučnih povjerilaca, dok su radnici, njih 13, koji su bili zaposleni u ovoj svinjogojskoj farmi pri pokretanju stačaja, ostali kratkih rukava.

Imovinu farme u augustu prošle godine kupilo je preduzeće “Etmadž” iz Banjaluke za 1,34 miliona KM, a ukupna priznata potraživanja “Top farma” u stečajnom postupku iznosila su oko 13 miliona maraka.

Stečajna upravnica preduzeća “Top farm” Nataša Kosićrekla je za “Glas Srpske” da je održano ročište za glavnu diobu na kojem je izglasan prijedlog raspodjele novca na način da se namire tri razlučna povjerioca, u skladu sa redoslijedom upisanog založnog prava, odnosno hipoteke nad imovinom stečajnog dužnika.

-Kompaniji “Rapić” iz Gradiške biće namirena sva priznata potraživanja, “Eos Matrix” iz Sarajeva dobiće 20 odsto priznatih potraživanja, a “Plamogro invest B.V.” iz Holandije iznos manji od jedan odsto, rekla je Kosić i dodala da su priznata potraživanja razlučnih povjerilaca iznosila 5,2 miliona KM.

Ona je dodala da će dioba biti izvršena za desetak dana i da radnici stečajnog dužnika, koji su u višem isplatnom redu, odmah iza razlučnih povjerilaca, nisu mogli biti namireni zbog nedostatka stečajne mase, kao ni povjerioci opšteg isplatnog reda.

-Pri pokretanju stečajnog postupka zatečeno je 13 zaposlenih kojima su priznata potraživanja u iznosu od 226.000 KM, ali imovine i novca više nema. Nakon završetka diobe uslijediće revizija stečajnog postupka, a potom i rješenje o zaključenju stečaja, pojasnila je Kosić.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Top farm” iz Nove Topole 18. maja 2021. godine nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, hitno je prodato oko 2.000 prasadi i krmača. Potom je uslijedila prodaja opreme, koja je unovčena na prvoj licitaciji, dok je za nepokretnu imovinu, odnosno objekte i zemljište pored magistralog puta Banjaluka – Gradiška kupac pronađen tek na petoj licitaciji.

Na prvoj licitaciji imovina “Top farma” bila je ponuđena za 11,5 miliona maraka, a iznos se smanjivao pri svakoj novoj licitaciji. Na posljednjoj, petoj licitaciji imovina je bila ponuđena za 1,27 miliona KM, ali je prodata po cijeni višoj za pet posto


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU