Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Veliki skokovi u cijeni struje i gasa u Evropi

  Prosječna cijena struje za domaćinstva u EU-u porasla je u prvoj polovini godine za 14.2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dostigavši 28.9 eura za 100 kilovatsati, izračunao je Eurostat.

  U drugoj polovini 2022. godine bila je porasla za 19.8 posto.

  Prosječna cijena gasa bila je pak u periodu od januara do juna viša za 37.7 posto viša nego u istom prošlogodišnjem periodu i iznosila je 11.87 eura za 100 kilovatsati.

  U drugoj polovini prošle godine porasla je nešto više od 45 posto.

  Cijene oba energenta na najvišem su nivou otkada Eurostat objavljuje podatke, navodi se u izvještaju, uz napomenu da poskupljenje u ovoj godini odražava snažan rast cijene prirodnog gasa u uslovima smanjenog uvoza iz Rusije i potrage za drugim dobavljačima.

  Vlade su uspostavile mehanizme kako bi ublažile pritisak visokih računa na potrošače, posegnuvši, između ostalog, i za subvencijama, podsjećaju statističari.

  Odražavajući državne mjere podrške, udio poreza i nameta u računima za potrošnju gasa i struje ponovo se smanjio, primjećuju u Eurostatu. U računima za struju spustio se s 23 na 19 posto, a u cijenama plina s 27 na 19 posto, pokazuje izvještaj Eurostata.

  Vlade su ipak počele smanjivati podršku, što je također uticalo na cijene, napominju statističari.

  Nizozemska je obustavila poreske olakšice i udvostručila namete za struju, pa su računi za struju domaćinstava, izraženi u nacionalnoj valuti, bili 10 puta veći nego u istom prošlogodišnjem perioduu, što je najveći skok u EU-u.

  Veliko poskupljenje struje, izraženo u nacionalnoj valuti, zabilježile su i Litvanija, za 88 posto, Rumunija, za 77 posto, i Letonija, za 74 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

  Najviše se pak smanjila cijena struje za domaćinstva u Španiji, za 41 posto. Slijedi Danska s padom cijena za 16 posto.

  U Hrvatskoj su domaćinstva u prvoj polovini godine struju u prosjeku plaćala 14.8 eura za 100 kilovatsati, kada se uključe svi nameti, za 9.3 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. U drugoj polovini 2022. bila je poskupjela za 12.6 posto.

  Blizu Hrvatskoj je Malta s cijenom 100 kilovatsati za domaćinstva u prvoj polovini godine nešto manjom od 13 eura.

  Najnižu prosječnu cijenu, izraženu u eurima, plaćala su domaćinstva u Bugarskoj i Mađarskoj, od 11.4 eura odnosno 11.6 eura za 100 kilovatsati.

  Najvišu cijenu, izraženu u eurima, plaćala su pak nizozemska i belgijska domaćinstva, od 47.5 odnosno 43.5 eura za 100 kilovatsati. Blizu su i Rumunija i Njemačka gdje ih je u prosjeku stajala 42 odnosno 41.3 eura, navodi Eurostat.

  Gas je u prvoj polovini godine bio skuplji za domaćinstva u 20 zemalja EU-a nego u istom prošlogodišnjem periodu, utvrdio je Eurostat.

  Najviše je poskupio gas za domaćinstva u Litvaniji i Rumuniji, gdje su mu cijene više nego udvostručene. U Austriji i Nizozemskoj bile su dvostruko više, a u Irskoj porasle su za 73 posto.

  Najskuplji gas plaćala su domaćinstva u Nizozemskoj i Švedskoj gdje je stajao 24.8 odnosno 21.9 eura, pokazuju Eurostatovi podaci.

  Objava Veliki skokovi u cijeni struje i gasa u Evropi pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU