Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  EIB i Intesa Sanpaolo Banka pomažu u oporavku MSP-ova u BiH iznosom od 30 miliona eura

  • EIB će dati 30 miliona eura Intesa Sanpaolo Banci d.d. BiH radi ubrzavanja oporavka preduzeća u BiH koja su pogođena pandemijom virusa Covid-19
  • Ta sredstva su sastavni dio programa finansiranja Team Europe za socioekonomski oporavak regije od pandemije
  • Taj će postupak pomoći MSP-ovima i preduzećima srednje tržišne kapitalizacije da zadrže radna mjesta i osiguraju kontinuitet poslovanja

  Evropska investicijska banka (EIB) i Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH (ISP BiH) potpisale su kreditni sporazum od 30 miliona eura za ubrzavanje oporavka malih i srednjih preduzeća (MSP-ova) i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije u Bosni i Hercegovini kao odgovor na finansijske poteškoće nastale uslijed pandemije virusa Covid-19.

  Ta sredstva će omogućiti ISP BiH daljnje kreditiranje preduzeća u industriji, turizmu, poljoprivedi i uslužnim sektorima. Cilj je omogućiti pristup srednjoročnom i dugoročnom finansiranju za lokalna preduzeća uz fleksibilnije i povoljnije uvjete i pomoći im u održavanju poslovanja, rasta i zapošljavanja u trenutnom izazovnom ekonomskom kontekstu.

  Ovaj čin također pomaže u kreiranju poslova za mlade ljude u Bosni i Hercegovini putem Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih (EYET), poticanjem preduzeća na zapošljavanje i pružanje stručne obuke za mlade.

  Sredstva su sastavni dio EIB-ovog finansijskog programa za Zapadni Balkan namijenjenog za oporavak od pandemije virusa Covid-19, kako je najavljeno na Summitu EU-a i Zapadnog Balkana održanom u Zagrebu u maju 2020.

  Potpredsjednica EIB-a odgovorna za Zapadni Balkan, Lilyana Pavlova, kazala je:

    Krediti za mlade zaposlene na određene vrijeme / Addiko gotovinski kredit do 6.000 KM sa rokom otplate do 5 godina

  Pružanjem podrške za MSP-ove i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, koja predstavljaju glavno uporište ekonomije i ključni izvorposlova, je projekat koji će doprinijeti rastu privatnog sektora i održavanju radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Ta transakcija će omogućiti dodatne resurse za našeg dugogodišnjeg partnera, Intesa Sanpaolo Banku d.d. BiH, kako bi se pravnim licima koja su najranjivija uslijed posljedica pandemije pomoglo da zadovolje svoje najnužnije potrebe, održe poslovanje, radna mjesta i likvidnost, ali i da bi se podržao njihov dugoročni oporavak nakon krize. EIB nastoji osigurati bolji pristup i veću dostupnost finansiranja za preduzeća uz povoljne uvjete kako bi se ona mogla boriti s izazovimatekuće krize.

  Predsjednik Uprave ISP-a BiH, Marco Trevisan, rekao je:

  To je važan korak na našem putu konkretne podrške oporavku realne ekonomije u BiH. Zahvaljujući našoj izvrsnoj saradnji s EIB-om, uspjeli smo prilagoditi namjensku finansijsku liniju usmjerenu na zadovoljavanje potreba naših klijenata MSP-ova i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, koja su osjetila posljedice pandemije, ali i dalje investiraju, zapošljavaju mlade talentirane ljude i proširuju svoja tržišta. Zato će ta linija omogućiti tim hrabrim preduzećima pristup kreditima uz povoljne kamate i bolju budućnost. ISP BiH se fokusira na postizanje tog cilja potpuno u skladu s našim ESG pravilima, koja se temelje na principima socijalno i ekološko održivog finansiranja.

  Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, izjavio je:

    Addiko Red Week – ugovorite kredit bez troškova obrade i počastite se poklonom do 500 KM!

  Pozdravljamo potpisivanje novog zajma EIB-a za oporavak kompanija u BiH pogođenih pandemijom Covida-19. Ulaganje u konkurentnost privatnog sektora na Zapadnom Balkanu predstavlja srž Ekonomsko-investicijskog plana Evropske unije koji predviđa 9 milijardi eura. Nova finansijska sredstva za kompanije u industrijskom, poljoprivrednom, turističkom i uslužnom sektoru pokrenuće investicije za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i unaprijediće kreiranje novih radnih mjesta. Podsticaj će dati i program specijalnih mjera Evropske unije za ublažavanje posljedica od pandemije Covida-19 vrijedan 18 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjen kompanijama u konkurentnim industrijama (EU4Business recovery) i poljoprivrednim vrijednosnim lancima(EU4Agri recovery).“
  Od 2009. EIB je pružio 430 miliona eura privatnom sektoru u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući čemu je zadržano više od 90.000 radnih mjesta. Ovo novo finansiranje je još jedan pokazatelj EIB-ovetrajne podrške ekonomskom oporavku i održivom razvoju na putu prema regionalnoj i EU integraciji.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU