back to top

Da li kupiti ili otvoriti biznis?

Da li kupiti ili otvoriti biznis? Kada govorimo o periodu kada poduzetnici razmišljaju o osnivanju novog malog biznisa, on mora proći dosta koraka kako bi tu ideju ostvario.

Na tom putu poduzetnik (obrtnik) mora voditi računa o finansiranju, nekretninama, opremi i zapošljavanju, pronalazi svoju osnovnu bazu kupaca (ciljnu grupu).

Kao i u svakom drugom poslu, prolazeći ove korake oni postepeno rastu, evoluiraju i staju na čvrste noge sa pogledom u budućnost. Glavna stvar je da vlasnik malog preduzeća bude prisutan u ovom procesu od početka do kraja.

Međutim, ako ćemo biti iskreni sami prema sebi, nije svaki poduzetnik spreman voditi startup – početi biznis od nule. Ponekad biste imali veće izglede za uspjeh ako biste pronašli postojeće poduzeće, kupili ga i radili na njemu.

Da li biste trebali kupiti ili rasti posao, ovisi o vašim potrebama i očekivanjima, ispitat ćemo to u nastavku.

Da li kupiti ili otvoriti biznis?

Da Li Kupiti Ili Otvoriti Biznis?
Da li kupiti ili otvoriti biznis? Odgovor na ovo pitanje zahtjeva mnogo analiza

Kupovina već osnovanog biznisa

Najveća razlika u kupovini malog poduzeća, naspram pokretanja novog, je ta što imate priliku kupiti dobro podmazanu mašinu koja već radi i funkcioniše.

Prethodni vlasnik već je smislio koncept, testirao tržište i dokazao da biznis može funkcionisati. Također ste dobili pristup svim njihovim evidencijama i podacima o kupcima, što u današnje vrijeme može biti nevjerovatno dragocjeno.

Ako kupite postojeće poslovanje, mnoge od faza startupa, kao što su razvoj, pokretanje, rast i osnivanje, su već završene. Čak i finansijski, kupovina malog preduzeća može biti bolja opcija.

Startup biznis kada prođe osnovne faze, možda vam i godinama u budućnosti neće donositi profit. S druge strane, ako kupite etablirano malo poduzeće, prodaja njihovih proizvoda/usluga se već odvija i mogli biste početi zarađivati ​​od prvog dana.

Prednosti Rada Od Kuće
PDa li kupiti ili otvoriti biznis? Nikada nije laka odluka…

Nasljeđivanje tuđih problema – nedostatak kupovine biznisa

Jedna od najvećih prednosti kupovine u odnosu na pokretanje novog malog biznisa je ta što već ima dokazane rezultate. Međutim, to također može biti jedan od najvećih nedostataka.

Koji god probleme posao već ima, doći će vama u ruke zajedno sa svim ostalim. Bez obzira radi li se o lošim recenzijama na internetu, dugu prema dobavljačima ili problemima sa državnom komisijom za porez, kad prodaja postane konačna, vi ćete biti na udaru svih ovih potencijalnih problema.

Iako je nemoguće tačno znati kakva će biti budućnost, najbolje je istražiti. Šta istražujete?

  • Knjige kompanije – polahko prečešljati
  • Reputaciju marke
  • Razgovarajte sa kupcima, dobavljačima i zaposlenima
  • Ne bojte se dovesti poslovnog savjetnika

Poslovni savjetnik će vam pokazati prava pitanja koja treba postaviti i prave informacije koje trebate prenijeti. Možda nije jeftino unajmiti savjetnika koji će sve detaljno pregledati, ali vrijedit će svakog novčića ukoliko izbjegnete lošu investiciju.

Banke U Bih Spisak
Da li kupiti ili otvoriti biznis? Uhodan biznis znači lakše finansiranje i dolazak do investicija

Lakše financiranje – prednost kupovine postojećeg biznisa

Lakše je dobiti finansiranje za postojeće poslovanje nego za startup posao, bilo da tražite privatne investitore ili bankarske kredite. Razlog je taj što je lakše natjerati nekoga da uloži novac u poznato, nego u nepoznato.

Etabliranim poslovanjem možete pokazati kako izgledaju trenutne financije, na osnovu čega bi mogli predvidjeti šta bi se moglo dogoditi u budućnosti.

Stabilna preduzeća također imaju imovinu koja se može iskoristiti za kredite, što bankama koje razmišljaju o izdavanju kredita može izgledati bolje. To je posebno tačno kada je riječ o nekretninama, koje zadržavaju vrijednost lakše i duže od ostale imovine.

Ako razmišljate o finansiranju svog novog posla, pobrinite se da ste bili vrlo temeljiti u analizi trenutnih financija. Morat ćete znati prošlost poslovanja, profitabilnost i stabilnost prihoda.

Morate izračunati svu imovinu preduzeća, uključujući nekretnine, opremu, vozila i potraživanja. Vjerovatno će vam trebati i između 10% do 25% predujma za većinu kredita.

Kako Zaraditi Preko Interneta Bez Ulaganja
Pokretanje vlastitog biznisa nije lagan put ali se poduzetnici za mali biznis vežu kao za dijete

Veći početni troškovi prilikom kupovine biznisa

Kupovina malog preduzeća na neki način ublažava neke rizike pokretanja posla, ali to dolazi sa pozamašnom cijenom.

Kupujete etablirano preduzeće, koje dolazi uz spremne zaposlenike, imovinu i kupce. Plaćate vrijeme, novac i posao koji su trenutni vlasnici uložili kako bi ga odveli tamo gdje je danas.

Svejedno, još uvijek morate procijeniti najbolju cijenu koju ćete platiti za to preduzeće. Platite previše i bit će vam teško nadoknaditi troškove, a ako pak vlasnik traži premalu cifru, to bi moglo biti upozorenje da nije sve baš onako kako se čini. Izbjegnite kasnije probleme kvalitetnim istraživanjem.

Pet Besplatnih Alata
Da li kupiti ili otvoriti biznis? To je možda vaša prva poduzetnička odluka!

Procjena vrijednosti preduzeća

Procjena vrijednosti prije kupovine malog preduzeća može se izvršiti na više načina:

Metoda koju koristite ovisit će o vašoj ličnoj želji. Samo nemojte napraviti početničku pogrešku misleći da je prihod jednak vrijednosti – prihod ne znači ništa ako posao ne donosi profit. Ako niste sigurni kako vrednovati posao, prepustite ga profesionalcu. Bolje je da potražite pomoć izvana nego da napravite skupu grešku.

DRUGI UPRAVO ČITAJU