Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  CBBiH dobila nagradu za transparentnost

  Central Banking, koji pokriva operacije centralnih banaka i finansijskih regulatora, godišnje dodjeljuje priznanja centralnim bankama i učesnicima na finansijskom tržištu, a po prvi put, dodijelio je nagradu Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i to za jačanje integriteta i uvođenje Etičke linije kao nezavisnog antikorupcijskog alata, te za jačanje komunikacije sa javnošću.

  U obrazloženju dodjele priznanja, Centralna banka Bosne i Hercegovine okarakterisana je kao „pionirska“ javna institucija, odnosno kao jedna od malobrojnih javnih institucija koja je implementirala Etičku liniju, a koja nudi mogućnost anonimne prijave o postojanju korupcije i drugih nepravilnosti u radu, te usvojila Etički kodeks i akte koji se odnose na sukob interesa, poklone i gostoprimstvo.

  “I zaposleni u Centralnoj banci i treće strane mogu koristiti uslugu za prijavu sumnje na korupciju, 24/7. Nezavisno tijelo nadgleda etičku liniju odvojeno od Centralne banke, s podacima o ljudima koji podnose izvještaje koji se nalaze na serveru u Irskoj“, navodi se, između ostalog, u objavi Central Banking, na web stranici Transparency: Central Bank of Bosnia and Herzegovina“, Central Banking.

  Jačanje komunikacije sa javnošću i finansijska edukacija su takođe kategorije, koje su u cilju jačanja transparentnosti, prepoznati za dodjelu ove nagrade

  “Smatram da nagrada dolazi u pravom momentu za našu instituciju, s obzirom na vrlo izazovna vremena i ne baš idealno okruženje za bilo kakve inovacije, a posebno za jačanje integriteta i transparentnosti u radu. Kada vidimo prethodno nagrađene  svjetske i evropske centralne banke i pobjednike u ovoj kategoriji iz prethodnih godina, biti rame uz rame s njima, čini nas ponosnim i daje nam dodatni podstrek da u narednom periodu budemo još odlučniji u izgradnji etičnog poslovanja. Posebno nam je ova nagrada važna jer dolazi kao potvrda da je ono što radimo ispravno, a opredjeljenje za uvođenje i razvoj novih modela komunikacije i novih funkcija poput compliance funkcije, u periodu pandemije i previranja na finansijskim tržištima uzrokovanim ratom u Ukrajini, zahtijevalo je zaista poseban angažman i zahvalni smo što je Central Banking to prepoznao i nagradio nas za naš trud. Transparentnost i povjerenje u rad Centralne banke nam je od izuzetne važnosti, jer se time Centralna banka Bosne i Hercegovine dodatno pozicionira kao nezavisna institucija, s opredjeljenjem da joj vodilja u radu uvijek bude struka, u interesu građana i države Bosne i Hercegovine“, izjavio je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić povodom dodjeljivanja nagrade.

  Central Banking je medijska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, osnovana 1990. godine. Izdaje Central Banking Journal, brojne knjige i dodjeljuje godišnje nagrade „Central Banking Awards“. Nagrada se dodjeljuje u 26 kategorija, 13 za centralne banke i 13 za učesnike na finansijskom tržištu. Central Banking je takođe domaćin edukativnih stručnih događaja za centralne bankare i učesnike na finansijskom tržištu.

  Objava CBBiH dobila nagradu za transparentnost pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU