Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Slovenci žele graditi medicinski fakultet u Zenici


  Slovenci Žele Graditi Medicinski Fakultet U Zenici

  U uredu premijerke Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Amre Mehmedić održan je radni sastanak s predstavnicima Grupacije “Labena” iz Ljubljane, koja je zainteresirana za izgradnju zgrade Medicinskog fakulteta i “Pružanje usluga gamma nožem u JU Kantonalna bolnica Zenica” kroz javno-privatno partnerstvo.

  Razgovori sa slovenačkim investitorom o projektu uvođenju gamma noža u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) započeti su 2018. godine, ali nije napravljen značajan iskorak u njegovoj realizaciji zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nad zemljištem u bolničkom krugu.

  Pitanje imovinsko-pravnih odnosa je riješeno putem suda, tako da Grupacija želi nastaviti s realizacijom ovog projekta kojim bi KBZ prva u Bosni i Hercegovini uvela gamma nož, bezbolnu metodu bez rezova za liječenje tumora na mozgu i drugih patoloških stanja na mozgu.

  Kada je u pitanju izgradnja zgrade Medicinskog fakulteta u Zenici, projekat je kroz više direktnih kontakata i sastanaka mješovitog radnog tijela doveden u fazu izrade studije izvodljivosti i idejnog projekta.

  Slovenci Žele Graditi Medicinski Fakultet U Zenici

  Istaknuto je da bi se, nakon izrade studije izvodljivosti, putem javnog poziva izabrao javno-privatni partner, koji bi izgradio i upravljao zgradom na duži period, te da je “Labena” i dalje zainteresirana za ovaj projekat.

  Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada ZDK-a želi iskoristiti prednosti modela javno-privatnog partnerstva za razvoj kantona u svim oblastima i unapređenje kvaliteta života građana.

  Naglasila je da će Vlada definisati prioritetne projekte, te da će, kada je u pitanju sektor zdravstva, u fokusu biti poboljšanje stanja u Kantonalnoj bolnici Zenica, kroz započeti projekat Energetska efikasnost te uvođenje novih usluga za pacijente.

  Također, najavila je da će Vlada donijeti odluke vezane za izgradnju zgrade Medicinskog fakulteta te održati sastanke s predstavnicima Kantonalne bolnice i Gradske uprave Zenica, budući da je jedan od prioriteta vlade koju predvodi stvaranje uslova da Kantonalna bolnica u dogledno vrijeme postane univerzitetsko-klinički centar.

  Sastanku s predstavnicima Grupacije „Labena“ prisustvovali su i ministrica zdravstva Tanja Radoš Kosić, ministar za privredu Samir Šibonjić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijel Pašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić i ministrica finansija Dženana Čišija.

  biznisinfo/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU