back to top

Autoput donosi investicije u bh. općinu: Stiže kapital iz Italije, Njemačke i Slovenije


Autoput Donosi Investicije U Bh. Općinu: Stiže Kapital Iz Italije, Njemačke I Slovenije

Kupuje se zemljište za proizvodne pogone, grade tvornice, sve u blizini prometnica

Prostor općine Žepče svoj će ekonomski potencijal dodatno naglasiti procesom izgradnje autoceste na koridoru Vc, a, uz dva predviđena čvorišta, kao i treće, koje će biti međuregionalnog karaktera, Žepče dobiva nove prilike za razvoj.

Mato Zovko, načelnik općine Žepče, u razgovoru za Večernji list ističe kako je Općina kroz svoje modele poslovnih zona pokazala koliko produktivan sinergijski odnos s poslovnom zajednicom znači u kontekstu otvaranja radnih mjesta, a sada, dolaskom autoceste, postoji i daljnji prostor za napredak, poglavito kada govorimo o izgradnji novih proizvodnih objekata. S više od pet i pol hiljada zaposlenih Žepče se nameće kao uspješan model jedne lokalne samouprave, a pritom nije zanemarena ni poljoprivreda – dokaz je čak 2300 registriranih poljoprivrednih domaćinstava.

Vidljivo je intenziviranje procesa na izgradnji dionica autoceste na koridoru Vc, a koje se nalaze neposredno uz općinu ili pak prolaze samim prostorom općine Žepče. U kojoj će mjeri prometno uvezivanje imati odjeka kada govorimo o ukupnom jačanju žepačke ekonomije?

– Žepče je, hvala Bogu, pozicionirano na glavnim prometnim pravcima, kako u kontekstu cestovnog prometa tako i kada govorimo o željezničkom. Magistralna prometnica M-17 prolazi kroz Žepče, baš kao i željeznica Šamac – Doboj – Sarajevo – Ploče. A sada će tu biti i autocesta. Dužina trase koja će prolaziti kroz prostor općine Žepče je 21,5 kilometara, a u kontekstu zemljopisnog odnosa prema općini, možemo govoriti o tri LOT-a. To su Nemila – Golubinja odnosno Poprikuše, Golubinja – Ozimica te Ozimica – Medakovo.

Dionica Nemila – Golubinja uvelike se gradi, a kada je riječ o dionici Ozimica – Medakovo, izvođač je uveden u radove. Čeka se javni natječaj za dionicu od Golubinje do Ozimice, a ide točno preko Žepča. Svi ti projekti iznimno su nam važni jer svaka kvalitetna prometnica donosi niz dobrih stvari vezanih uz ekonomiju, a poglavito kada govorimo o izgradnji tvornica. Evo, kupuje se zemljište za proizvodne pogone, grade tvornice, sve u blizini prometnica. Za nas u Žepču sreća je što ćemo imati dva čvorišta, jedno u Golubinji, drugo u Ozimici, a planira se i čvorište Tuzla – Žepče – koridor Vc. Odnosno, već imamo lokaciju. To će biti međuregionalno čvorište. Autocesta će omogućiti našim proizvođačima za pet minuta biti na autocesti, a što je posebice važno iz kuta izvoza. Već imamo slučajeva da su investitori, upoznati s lokacijom petlji, odlučili graditi tvornice u blizini.

Naravno, komplementaran proces ovomu odnosi se na aktivnosti Općine kada govorimo o izgradnji poslovnih zona. Koliko su one nositelj ekonomskog rasta te koliko će im značaj porasti u vremenu koje dolazi?

– Poslovne zone XP, Begov Han, Polja, Radovlje…, sve su one blizu trasi autoceste. Odnosno, riječ je o nekih 500 metara. Stoga se može jasno reći kako će doći do pozitivnih učinaka na ekonomske prilike s obzirom na to da veliki dio naših proizvođača izvozi svoje proizvode u zemlje zapadne Europe, počevši od tekstila, preko drva pa do metala. Jasno je kako se radujemo izgradnji dionica preko cijeloj prostora općine.

Žepče je odavno poznato kao primjer gospodarski uspješne općine. Mogu li se iznijeti neki podaci koji govore o broju zaposlenih?

– Mi smo upravo primjenom modela poslovnih zona oživili ekonomske aktivnosti na našem području, a posebice kada govorimo o proizvodnji. Nismo sjedili prekriženih ruku. Ne bih bio načelnik općine kada ne bih radio sve što mogu kako bi se ljudima omogućilo proizvoditi ovdje, graditi proizvodne pogone, graditi kuće. Uvijek imamo osigurano zemljište za gradnju, ponajprije proizvodnih pogona, a onda i ostalih poslovnih. Rezultati su vidljivi. Evo, napunili smo tri poslovne zone – XP, Begov Han i Polja, a počinjemo i s Radovljem. Imamo, uz to, i samoinicijativne zone koje su nicale uz prometnice, a gdje smo također pomagali u izgradnji infrastrukture. U kontekstu ukupnog gospodarskog stanja u općini treba kazati kako smo prošle godine imali oko pet i pol tisuća zaposlenih, a od toga je većina u privatnom sektoru.

Tomu svakako doprinosi produktivan odnos Općine prema poslovnoj zajednici?

– Da nismo ljudi s inicijativama, da nismo prodorni, da ne stvaramo uvjete, ne znam što bi se gradilo. Evo ovih dana, a što me posebno veseli, imamo primjer mladog čovjeka koji je zaradio novac u Njemačkoj, vratio se ovdje i želi graditi tvornicu. Odlukom Općinskog vijeća mi mu osiguravamo zemljište. Upravo imamo razgovor s trojicom investitora. Jedan je kapital zaradio u Italiji, drugi u Njemačkoj, treći u Sloveniji, a žele raditi i proizvoditi na području općine Žepče. Sva trojica su Žepčaci. Povoljno im je realizirati svoju poslovnu ideju ovdje, jeftinije je zemljište, jeftiniji je proces za dozvole… Uvijek ćemo biti spremni da imamo osigurano zemljište za sve potencijalne investitore. U kontekstu poslovne zone Radovlje ponovno se javljamo na natječaj federalnog ministarstva, kao i županijskog, a osigurat ćemo i svoja sredstva. Može se konstatirati kako imamo sve spremno za idućih nekoliko godina za one koji žele graditi i proizvoditi, kazao je Zovko, između ostalog, u intervjuu za Večernji list. 

biznisinfo/press


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU