Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Ključ nije u zabranama: Evo kako se napredne zemlje bore sa problemom pušenja

  Ključ Nije U Zabranama: Evo Kako Se Napredne Zemlje Bore Sa Problemom Pušenja

  Da bi zaštitili svoje zdravlje, najjednostavnije rješenje za pušače je prestati pušiti odmah. No, dok se mnogi pušači bore protiv svoje navike, pa ponekad pokleknu, mnogi prosto nastavljaju pušiti. Umjesto odricanja, realan pristup pušačima koji bi i inače nastavili pušiti je identifikovati načine kako smanjiti rizik za njihovo zdravlje. Odgovor pruža naučno potkrepljena bezdimna tehnologija koja se polako, ali sigurno, dokazuje kao efikasno sredstvo u smanjenju štete.

  Bezdimni proizvodi rade na principu eliminisanja sagorijevanja. Kada se cigareta zapali, ona sagorijeva duhan koji proizvodi jako toksičan dim. Bezdimne alternative spriječavaju sagorijevanje duhana, i na taj način eliminišu dim i posljedično ispuštanje toksičnih supstanci. Postoji cijeli niz bezdimnih proizvoda baziranih na inovativnim tehnologijama. Neki od njih su e-cigarete ili vapes, koji ne sadrže duhan i umjesto toga isparavaju tečnost određenog ukusa.

  Izvanrednu bezdimnu tehnologiju predstavljaju i duhanski proizvodi bazirani na tehnologiji zagrijavanja duhana. Ovi uređaji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan, i pritom pušačima pružaju manje-više jednako iskustvo kao pri pušenju cigarete i značajno manju štetu.

  I kako se inovativniji proizvodi prave da bi smanjili štetu koju nikotin uzrokuje pušačima, rastući broj naučnika, stručnjaka za javno zdravlje i vladinih institucija prepoznaje ulogu bezdimnih alternativa u adresiranju pitanja pušenja, kao globalnog pitanja javnog zdravlja. Primjer efikasnosti ovih proizvoda dolazi iz Japana, gdje je nakon predstavljanja proizvoda koji zagrijavaju duhan zabilježena pet puta manja prodaja cigareta. I države poput UK, Novog Zelanda i druge, prihvatile su bezdimne proizvode kao dio strategije javnog zdravlja usmjerene ka smanjenju štete od pušenja i adekvatno ih regulisali.

  Ove države, koje su shvatile komparativne zdravstvene prednosti bezdimnih alternativa, uvažile preference pušača i deklarisale poboljšanje javnog zdravlja kao prioritet, sada ubiraju plodove fleksibilnosti i otvorenog uma koje su pokazale prema naučno potkrijepljenim inovativnim rješenjima, koja se proizvode u cilju smanjenja štete za pušače. Ako više država usvoji ovakve politike, moguće je da to rezultira značajnijim smanjenjem štete koje pušenje uzrokuje globalno. Svakako, treba imati u vidu da, iako manje štetne, ni bezdimne alternative nisu bez rizika i većinom sadrže nikotin koji izaziva zavisnost.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU