Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Nijemci savjetuju gdje ljetovati: Grčka najskuplja, Turska najjeftinija

  Njemački list Handelsblatt pisao je o ljetnjoj sezoni u turističkim destinacijama Evrope, pa je Tursku rangirao kao najjeftiniju, a Grčku kao najskuplju.

  “Za evropsku turističku industriju ovo ljeto predstavlja veliki povratak. Poslije 2,5 godine pandemije, želja za suncem i plažom je tolika da rezervacije premašuju očekivanja industrije”, napisao je Handelsblatt, a prenio Greekcitytimes.

  “U nekim destinacijama se čak očekuje da premaše prepandemijske nivoe iz 2019. godine, godine koja je u mnogima bila rekordna”.

  Međutim, autor članka napominje da je ljetovanje uslijed visoke inflacije, koja je u Evrozoni dostigla 8,1 i te kako skuplje.

  “Grčka je nova zvijezda u usponu među destinacijama za odmor nakon pandemije“, piše Handelsblatt osvrćući se na cijene:

  “Cijene hotela sa četiri zvjezdice rastu. Ako neko ne obrati pažnju na Mikonos, bit će nemilosrdno rastrgnut: 79 eura porcija lignji na žaru, 15 eura espreso”, piše autor članka koji tvrdi da uprkos ljutnji brojnih putnika na bezobrazne cijene na ovom ostrvu, želja za putovanjem u Grčku ne jenjava.

  “Brend Grčka privlači. Za najvećeg evropskog turističkog agenta, Tui, Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za 2022. godinu. Kompanija želi da dovede tri miliona posjetilaca u Grčku ove godine, a veliki dio dolazi iz Njemačke.“

  Prema Asocijaciji grčkih turističkih preduzeća SETE, Grčka ima koristi od dobrih odluka koja je donosila u vezi sa mjerama u toku pandemije koronavirusa, ali i od njene raznolikosti koju pruža svojim posjetiocima.

    Jedinstvena prilika za metalce u BiH: Nijemci traže partnere u BiH

  Međutim, cilj od 31,3 miliona posjetilaca u 2019. teško da će ponovo biti ispunjen. Jedan od razloga je odsustvo ruskih i ukrajinskih turista, kojih je 2019. bilo 800.000.

  Očekuje se da će ove godine biti postavljen novi rekord u broju posjetilaca iz SAD-a. Glavne aviokompanije, Delta, American i United, nude više direktnih letova nego ikada ranije.

  Kako se navodi u članku, Amerikanci su veoma dobrodošli posjetioci, jer troše znatno više novca od drugih stranaca.

  Ljetovanje u Turskoj

  Što se Turske tiče, svi artikli poskupljuju zbog rekordne inflacije, rekao je njemački novinar, objašnjavajući da je taj “događaj” djelimično nadoknađen padom turske lire za strane turiste.

  “Odmor u Turskoj je relativno jeftin, jer su dodatni troškovi u hotelskoj industriji i dalje niski”, navodi list.

  Osim toga, rat u Ukrajini će sasvim je izvjesno uticati na to da će u zemlju doći znatno manje turista i iz Ukrajine i iz Rusije.

  Zbog toga se “all inclusive” hoteli posebno u regionu Antalije suočavaju sa izazovom da daju svoje sobe putnicima iz drugih zemalja po nižim cijenama.

  Ipak, turisti treba da budu svjesni da i druge usluge poskupljuju.

  Ako idete taksijem od aerodroma do hotela, plaćate znatno više u eurima nego ranije. Isto važi i za cijene rent-a-cara i goriva, kao i za ture autobusom i brodom, piše B92.

   

  Biznis.ba

  biznis.ba

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU