Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  “Adriatic Metals” ulaže milione američkih dolara: Vareš postaje okosnica rudarstva u BiH


  “Adriatic Metals” Ulaže Milione Američkih Dolara: Vareš Postaje Okosnica Rudarstva U Bih

  Vareš će zauvijek biti upamćen po svojoj prošlosti rudarskog mjesta i bogatom nasljeđu mineralnih resursa.

  No, danas Vareš stoji pred iznimno svijetlom budućnošću zahvaljujući projektu koji će, prema riječima stručnjaka, transformirati ovu regiju i cijelu zemlju.

  Veliki značaj

  Projekt istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa u Varešu kompanije „Adriatic Metals“ dobio je status projekta od posebnog značaja za BiH u martu ove godine.

  Ovo nije samo puko priznanje, to je znak ogromnog značaja ovog projekta za ekonomiju zemlje, kako u kontekstu doprinosa od 25 posto ukupnih direktnih stranih ulaganja u 2022. godini tako i predviđenog doprinosa rastu BDP-a od dva posto.

  „Adriatic Metals“ nije štedio resurse kako bi ostvario svoju viziju. Dosad su uložili nevjerovatnih 189 miliona američkih dolara u projekt istraživanja i eksploatacije srebra, cinka i olova u ovom području. A ta predanost samo raste jer su nedavno najavili dodatno ulaganje od 32 miliona dolara za proširenje i ubrzanje programa istraživanja.

  Generalni direktor „Adriatic Metals BiH“ Pol Kronin (Paul Cronin) optimistično najavljuje početak proizvodnje u oktobru 2023. godine, s nadom da će prve koncentrate isporučiti već u novembru.

  Dodatno, projekt „Vareš“ ima potencijal preokrenuti trgovinski bilans Bosne i Hercegovine već 2024. godine, prvi put od stjecanja nezavisnosti 1992. godine. „Adriatic Metals“ je finansirao i rekonstrukciju željezničke pruge, koja će nakon 20 godina ponovo povezati Vareš i Luku Ploče, koja će biti izvozna tačka za ovu kompaniju, a elektrifikacija, koju će finansirati država BiH, prugu će osposobiti za putnički prijevoz.

  Svjetska mapa

  Riječ je o projektu koji vareški kraj i Bosnu i Hercegovinu stavlja na svjetsku mapu rudarstva 21. stoljeća. Uporedo s razvojem projekta „Vareš“, kompanija je inicirala niz projekata ka održivom razvoju ove lokalne zajednice.

  – Naš cilj nije samo realizacija projekta već stvaranje pozitivnog nasljeđa. Smatramo da smo snažni onoliko koliko je snažna i zajednica u kojoj živimo i radimo. Naš projekt u Varešu osigurava održiv prosperitet svih zajednica u blizini rudnika – objašnjava Kronin.

  Da se Vareš ponovno izgradi

  Predsjednica Odbora za odnose s lokalnom zajednicom, čije je osnivanje inicirala kompanija „Adriatic Metals“, profesorica Jasmina Šijak naglašava kako ovo tijelo radi na koordiniranoj zaštiti interesa ljudi koji žive i žele nastaviti živjeti u Varešu, ali i kompanije.

  – Naš cilj je da se Vareš ponovno izgradi i obnovi, da se otvori ka svijetu i budućnosti, da naš razvoj bude održiv i u tom smislu je važnost ove kompanije presudna. Pozitivne promjene su vidljive. Bilježimo rast zaposlenosti, veću kupovnu moć, veću ekonomsku sigurnost, novi život – dodaje Šijak. 


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU