back to top

Osiguran posao za više od 900 osoba u BiH: Pružena podrška ne samo za održavanje biznisa nego i njihov dalji razvoj, ali i stvaranje novih preduzeća

Osiguran Posao Za Više Od 900 Osoba U Bih: Pružena Podrška Ne Samo Za Održavanje Biznisa Nego I Njihov Dalji Razvoj, Ali I Stvaranje Novih Preduzeća

Od aprila 2018. do marta 2022. godine kroz projekt EU4Business podršku su dobila 82 razvojna projekta, a zahvaljujući ovom projektu, osiguran je posao za više od 900 osoba širom BiH, rečeno je na jučer održanom završnom događaju u okviru projekta EU4Business – za inovativnu i konkurentnu domaću ekonomiju koji finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milion eura, a zajedno su ga proveli GIZ, Međunarodna organizacija rada (MOR) i UNDP.

Oporavak

– Pomogli smo u modernizaciji izvozno orijentiranih sektora, oporavak sektora turizma i poljoprivredno-prehrambene industrije te stvaranju novih i zadržavanju postojećih radnih mjesta. Tokom projekta došlo je do osnivanja novih preko 120 kompanije, kazao je Stefano Ellero, šef Kooperacija Delegacije EU u BiH.

Dodao je kako su imali i brojne aktivnosti u sektoru turizma koje su rezultirale kreiranjem 20 novih turističkih destinacija poput penjačke staze Via ferata na Romaniji i biciklističke staze Ćiro u Hercegovini.

Jedna od korisnica projekta Alma Subašić-Omerović istaknula je da se bez podrške ne bi odlučila na pokretanje biznisa

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, istakla je važnost podrške privatnom sektoru.

– Kroz projekt je potican finansijski rast postojećih kompanija i njihov dalji razvoj kao i uspostava novih kompanija čiji je izvoz usmjeren ka EU. Također, ovaj projekt je značajan jer je pružio podršku privatnom sektoru u digitalizaciji, uvođenju inovacija, te podršku čitavom ekosistemu u zemlji. Ovo je veoma važno u svjetlu oporavka nakon pandemije Covid-19, jer je pružena podrška ne samo za održavanje biznisa nego i njihov dalji razvoj, ali i stvaranje novih preduzeća, kazala je Nedera.

Prema njenim riječima, ovo nije kraj jer dolaze novi projekti poput EU4BusinessRecovery kroz koji je planirano preko hiljadu novih radnih mjesta, stvaranje 100 startupa i preko 150 novih preduzeća, te projekt EU podrška u digitalizaciji malih i srednjih preduzeća.

Inovacije

– MSP-ovi su kroz projekt bili u mogućnosti da uvedu inovacije i ubrzaju procese proizvodnje, što je dovelo do povećanja kapaciteta, produktivnost i izvoza, kazala je Danija Krieg, voditeljica projekta u GIZ-u.

U oblasti poduzetništva, kako je istakla Lejla Tanović, koordinatorica MOR-a u BiH, fokus je stavljen na pet projekata kroz koje je data podrška za uspostavljanje 123 nova biznisa i startupa, od čega su 53 u IT sektoru. 

www.oslobodjenje.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU