back to top

Wall Street pao, ulagači nervozni zbog odluke Kongresa o zaduživanju

Na Wall Streetu su vodeći indeksi blago pali jer investitore brine protivljenje dijela republikanaca dogovoru o podizanju limita zaduživanja SAD-a, dok je tehnološki Nasdaq bio u plusu zahvaljujući uzletu cijene dionice Nvidije kojim je taj proizvođač čipova ušao u klub rijetkih kompanija s tržišnom kapitalizacijom iznad 1000 milijardi dolara.

Dow Jones indeks spustio se u utorak 114 bodova ili 0,34 posto, na 32.979 bodova, a S&P 500 indeks kliznuo je 0,11 posto na 4.200 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,21 posto, na 13.002 boda.

Uprkos padu, S&P 500 indeks i dalje je na najvišoj razini od augusta 2022. i otprilike 10 posto iznad razine s početka godine.

Dogovor Bidena i republikanaca

Tokom prošlog vikenda postignut je dogovor američkog predsjednika Joea Bidena i čelnika američkog Kongresa Kevina McCarthyja o podizanju granice zaduživanja SAD-a s 31,4 biliona dolara do 1. januara 2025., čime je izbjegnut bankrot najvećeg svjetskog gospodarstva. Sada taj dogovor mora dobiti zeleno svjetlo u Kongresu, ali neki republikanci protive se tome, pa se investitori pribojavaju da će biti problema s njegovim izglasavanjem.

McCarthy je u utorak izjavio da bi glasanje o tom dogovoru trebalo “lako” proći među republikancima.

“Izglasavanje zakona o limitu zaduživanja neće ukloniti ostale pritiske koji su prisutni na tržištu budući da Fedovo podizanje kamatnih stopa radi suzbijanja tvrdokorne inflacija nagriza gospodarstvo i korporativne zarade, pa je tako svega 20-ak kompanija zaslužno za ukupni rast S&P 500 od 10 posto od početka godine. Sve ostale dionice u tom indeksu nemaju neku posebnu izvedbu, a to sve više govori o aktualnom tržišnom okruženju nego izvedba šačice tehnoloških dionica”, smatra Anthony Saglimbene, strateg pri Ameriprise Financialu.

Hoće li Fed opet povećati kamatne stope?

Za dobru izvedbu tehnološkog sektora zaslužna je dionica Nvidije, koja je skočila u utorak 3 posto, zahvaljujući jačanju potražnje za čipovima za umjetnu inteligenciju koji su nužni za pogon ChatGPT-a i ostalih takvih aplikacija.

Na početku trgovanja u utorak ta je kompanija dostigla rekordnih 1000 milijardi dolara tržišne valuacije, najviše ikad, potaknuvši rast cijelog tehnološkog sektora za 0,7 posto. Do kraja trgovanja njezina se vrijednost usidrila na 990 milijardi dolara.

Najnoviji makroekonomski pokazatelji govore o porastu povjerenja potrošača u maju za više od očekivanog, što bi moglo ojačati špekulacije da će Fed u junu podići kamatne stope i za više od očekivanih 0,25 postotnih bodova.

Trenutno trgovci procjenjuju da šanse da će Fed na zasjedanju 13-14. juna podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda iznose 62,4 posto, a nove smjernice dat će im u petak izvješće američkog ministarstva rada o zaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u maju.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u utorak su oslabjeli, pri čemu je londonski FTSE indeks pao 1,38 posto, na 7.522 boda, frankfurtski DAX za 9,27 posto, na 15.908 bodova, a pariški CAC za 1,29 posto, na 7.209 bodova.

Objava Wall Street pao, ulagači nervozni zbog odluke Kongresa o zaduživanju pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU