back to top

Značajan napredak i kontinuiran rast: Dobit živiničke privrede 61 milion maraka

Rezultati stanja privrede jedne lokalne zajednice određuju se na osnovu nekoliko parametara (prihod od prodaje, prihod od izvoza, ostvarena dobit, broj zaposlenih), te po svim tim pokazateljima Živinice pokazuju značajan napredak i kontinuiran rast, rečeno je to tokom tradicionalnog susreta gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića sa poslodavcima.

Priznanja

U okviru manifestacije sumirani su rezultati poslovanja u 2021, te dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Živinica u 2021. godini.

Kako je rečeno u oblasti povoljnog poslovnog ambijenta kako za domaće, tako i za inostrane firme koje ulažu i koje tek žele ulagati u ovu lokalnu zajednicu, Živinice znatno napreduju u odnosu na ostale općine i gradove na području Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi, privredna društva iz Živinica su u protekloj godini ostvarila bruto prihod više od 914 miliona KM, što je za oko 184 miliona KM, odnosno 25,11 posto, više nego prethodne godine. Pozitivan trend prisutan je i po pitanju rasta izvoza i to za 27,64 posto koji je u 2021. godini premašio 155 miliona KM.


Image

Pogodnosti za stare i nove investitore


Također, evidentan je rast zaposlenosti u privredi za 761 osobu, odnosno 11,65 posto, kao i rast izdvajanja za neto plate za 19,03 posto, dok je prosječna neto plata porasla za 6,61 posto u odnosu na 2020.

Živinička privreda je i u 2021. uspjela održati likvidnost, tako da je na kraju izvještajnog perioda raspolagala s više od 64,5 miliona KM, što je za oko 16 miliona KM, odnosno 37 posto, više nego na početku izvještajnog perioda.

U 2021. neto dobit privrednih društava iznosi gotovo 61 milion KM, što je u odnosu na ostvarenu dobit u 2020. više za oko 18 miliona KM, odnosno 42,05 posto, pa se može reći da je živinička privreda, i pored svih problema izazvanih pandemijom, u protekloj godini poslovala pozitivno.

Privredni subjekti u Živinicama su, i pored svih problema izazvanih pandemijom u protekloj godini, poslovali pozitivno

Naime, poboljšana poslovna klima uvjetovana većim angažmanom gradske administracije i lokalne vlasti kako bi se privukli novi i zadržali već prisutni investitori, zatim izgradnja i uređenje postojećih i novih poslovnih zona, kreiranje programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranje mini poslovnog inkubatora za startup biznise, kreiranje pozitivne medijske slike, te otvaranje Centra za biznis doprinijeli su tome da je Grad Živinice u proteklom periodu ostvario zaista zapažene rezultate.

Doprinos ovim rezultatima Gradska uprava Živinice dala je i kroz niz mjera usmjerenih ka poboljšanju poduzetničkog ambijenta, i to smanjenjem administrativnih taksi, programom mjera podrške privredi Živinica za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa Covid-19, programima subvencioniranja poljoprivrednika i startup privrednika, skraćivanjem i ubrzavanjem administrativnih procedura, te drugih mjera koje su olakšale poslovanje privrednika na području Živinica.

Strategije

Nakon uspostavljanja bitnih strateških dokumenata kao što su Strategija za razvoj grada Živinice, Strategija za mlade, te Strategija za turizam, želi se uspostaviti repozicija grada te napraviti naučno-tehnološki park u kojem će se proizvoditi nove tehnologije, a zatim i kroz cirkularnu ekonomiju vršiti naknadna obrada otpada.

Prva od deset najuspješnijih kompanija Živinica u 2021. je živinička firma ALFE-MI d. o. o, druga je Profine BH d. o. o Živinice i treća Disk d. o. o. Živinice, a slijede Omega d. o. o. Živinice, AFT Bosnia d. o. o. Živinice, Elsta Mosdorfer Bosnia d. o. o, Star-centar d. o. o. Živinice, Kera & Disk d. o. o. Živinice, Aden d. o. o. Živinice i Z. H. – Zola d. o. o. Živinice.

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU