Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Zlatom se ne možemo boriti protiv inflacije

  Zlatom Se Ne Možemo Boriti Protiv Inflacije

  Centralna banka BiH investira na siguran način svaki dio deviznih rezervi s ciljem održavanja monetarne stabilnosti zemlje, kazao je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, tokom susreta sa novinarima.

  Stabilnost

  – Centralna banka BiH sve radi u cilju dobrobiti građana i privrede BiH. Devizne rezerve su garancija stabilnosti KM, a uporište je u investiranju, istakao je Softić i dodao kako CBBiH prati tržišna kretanja na bazi kojih donosi investicione odluke.

  Tako je CBBiH nedavno prodao jedan dio zlata koji je imao u portfoliju i radi se, kako je rečeno ovom prilikom, o manjoj pojedinačnoj transakciji. To je urađeno u skladu sa zakonom i u najboljem interesu CBBiH na bazi detaljnih analiza i projekcija.

  Dejan Kovačević, rukovodilac Odjeljenja za monitoring i transakcije u CBBiH, istakao je da devizne rezerve Centralne banke BiH danas iznose 16,2 milijarde KM.

  – Devizne rezerve bilježe kontinuirani rast, a u zavisnosti od tekućih i očekivanih tržišnih kretanja, mi prilagođavamo strukturu deviznih rezervi tim tržišnim kretanjima upravljajući portfoliom deviznih rezervi. Od početka 2022. do danas, zbog trenutnih tržišnih okolnosti, izvršili smo značajno prilagođavanje strukture portfolia deviznih rezervi, kazao je Kovačević, dodajući da je riječ o stotinama miliona eura vrijednim transakcijama, te je nedavna prodaja zlata jako mala transakcija.

  Kovačević je podsjetio i da Centralna banka BiH tek od 2009. u svom portfoliju deviznih rezervi ima zlato.

  On je ovom prilikom govorio i o inflaciji i njenom utjecaju na zlato, ali i na kamatne stope.

    Zlatne medalje Sirani Llaeth za kozji sir

  – Inflacija sa kojom se danas suočava cijeli svijet nije zabilježena 50 godina. Sve centralne banke u svijetu imaju primarni cilj da drže inflaciju stabilnom, a to znači pogodne uslove za poslovanje i ambijent pogodan za privredni rast. Centralne banke koje vode aktivnu monetarnu politiku, za razliku od CBBiH, pooštravaju monetarnu politiku u uslovima rastuće inflacije, pooštravaju kamatne stope da bi u krajnjem smanjile inflaciju. Sljedeće sedmice je nova sjednica ECB-a na kojoj će se povećati referentna kamatna stopa za dodatnih 75 baznih poena, a u decembru se očekuje novo povećanje. Očekivanja su da će sve centralne banke značajno povećati kamatne stope, a to će sve vršiti pritisak na pad cijene zlata, istakao je Kovačević.

  Izloženost

  Dodao je da je zlato nekamatonosna aktiva, odnosno kada investirate u zlato, samo dobijate ili gubite zavisno od cijene.

  – Mi smo transakcijom prodaje zlata smanjili izloženost prema zlatu, finansijskoj aktivi koja bilježi tendenciju pada, rečeno je ovom prilikom i istaknuto kako se zlatom ne možemo boriti protiv inflacije.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU