back to top

Žitelji sve siromašniji, državna blagajna sve punija, nove vlasti ranija obećanja ne zanimaju previše

Piše: Dragan Bradvica

U političkom blatu koje je najvidljivije nakon općih izbora održanih u listopadu 2022. godine život običnog čovjeka skrajnut ju u potpunosti.

Gotovo više o tome da se i ne govori, a kamoli da netko vuče neke poteze. Iako je dojučerašnja oporba, a sada vrlo izgledna vlast na gotovo svim razinama obećavala u potpunosti nešto drugo, savršeno se uklopila u formulu bh. politike – na sve načine diskreditirati one koji su joj protivnici, populističkim floskulama ‘mazati oči’ narodima i žiteljima, zauzeti udobne fotelje vlasti, uhljebiti partijske članove i poslušnike i raditi na samopromociji.

To što inflacija razdire ovu zemlju i dalje, to što su sami oni dok su bili u oporbi zagovarali ukidanje trošarina na naftne derivate, drugačiju stopu PDV-a i ine stvari sada nisu važne. Važni su samo puni proračuni kako bi se sada namirila gladna usta stranaka koje su na vlasti. Sve je, dakle, isto u tragediji koju gledamo zadnjih 27 godina, samo su se glumci prometnuli.

Naplata poreza sve veća i veća

Tako u petak dolazi podatak da su prihodi od neizravnih poreza u prva dva mjeseca ove godine iznosili su jednu milijardu i 542 milijuna maraka i veći su za 120 milijuna marakaili 8,38 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. kada su iznosili jednu milijardu i 422 milijuna maraka. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH je u prva dva mjeseca ove godine gospodarstvu vratila 368 milijuna maraka što je za 65 milijuna maraka više u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isto razdoblje prošle godine.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2023., a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su jednu milijardu i 173 milijuna maraka i veći su za 54 milijuna maraka u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isto razdoblje 2022.

Za financiranje državnih institucija u prva dva mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 137 milijuna maraka. Sav višak prihoda od indirektnih poreza završio je u entitetskim blagajnama i kod Brčko distrikta.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 maraka), Federacija je dobila dodatnih 32,1 milijuna maraka, Republika Srpska 21,2 milijuna maraka i Distrikt Brčko milijun maraka. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 maraka, priopćeno je iz UNO.

Dakle, i po ovim podacima jasno je kako inflacija i dalje ‘divlja’ i kako je pravo čudo da žitelji ove zemlje sve to nijemo gledaju. Novčanici su im sve prazniji i prazniji, dobar dio ono malo žitelja koji su i bili srednji sloj klizi ka siromaštvu ali svu situaciju promatraju gromoglasnom šutnjom.

Ogromna inflacija u siječnju

A i posljednji objavljeni podaci u FBiH o kretanjima cijena u siječnju, pokazuju da je došlo do dodatnog rasta u odnosu na prosinac, što je u suprotnosti sa tvrdnjama pojedinih ekonomista koji su najavljivali da će doći do pada cijena, posebno hrane od početka ove godine. Makroekonomski stručnjak Faruk Hadžić upozorava kako je upravo u ovom segmentu došlo do dodatnog rasta cijena, a naši građani najviše i troše svog dohotka na prehrambene proizvode. Pa tako je Indeks potrošačkih cijena bio 14,7 posto (godišnja inflacija) i 24,5 posto (inflacija u odnosu na bazno razdoblje), dok je Indeks kretanja hrane iznosio 22,0 posto (godišnja inflacija) i 42,5 posto (inflacija u odnosu na bazno razdoblje).

– U narednim mjesecima možemo očekivati da će doći do smanjenja godišnje razine inflacije, ali to ne znači da će se cijene svih proizvoda vratiti na prethodnu razinu, već znači da će i dalje biti prisutan rast cijena, ali da će te cijene rasti sporije u usporedbi sa prošlom godinom. Ovo je pod pretpostavkom da neće biti iznenadnih globalnih događaja. Ako mislite da će te plaćati jeftinije frizerske usluge ili pecivo u pekari i da će se cijene vratiti na nivo sa početka pandemije, od toga nema ništa. Drugim riječima, do rasta cijena će i dalje doći, ali sporije nego prije, što će značiti da smo statistički ‘pobijedili’ inflaciju, upozorava Hadžić.

Dakle, u BiH se i dalje događa ono na što je Dnevni list već upozoravao – inflacija nastavlja divljati, plaće i mirovine su podignute za određeni postotak ali uvelike nedovoljan kako bi amortizirao barem manji dio inflacije, demografski kolaps se nastavlja, apatija i beznađe isto tako.

Nažalost, i dalje političke (kvazi)elite konstitutivnim narodima i žiteljima u BiH šalju istu poruku – ovdje vrijedi biti tek partijski poslušnik ili politički kapitalist ili vam je pakirati kofere i sreću potražiti negdje u inozemstvu.

The post Žitelji sve siromašniji, državna blagajna sve punija, nove vlasti ranija obećanja ne zanimaju previše appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU