back to top

Analiza tržišta rada: Radnici će se morati prilagoditi tržištu

Ukupno 100 milijuna radnika morat će promijeniti zanimanje do 2030. godine. Pokazalo je to istraživanje konzultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija – Kinu, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku, Njemačku i Japan, piše Večernji list BiH.

Zdravstveni djelatnici

Kako je prikazano u istraživanju, porast će potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih djelatnika, STEM zanimanja i slično, dok će padati potražnja za srednje i niskokvalificiranim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji.

Smanjit će se potražnja i za jednostavnijim uredskim zanimanjima. U ovom istraživanju navodi se i kako je vidljivo da se trgovine sve više automatiziraju, pa tako u svijetu postoje i potpuno automatizirane trgovine bez osoblja. Iz svega toga jasno je da će se smanjiti i potreba za radnicima u trgovini. Istaknuto je i kako se većina razvijenih ekonomija suočava sa starenjem stanovništva, pa nije teško predvidjeti da će i u budućnosti rasti potražnja za medicinskim osobljem, njegovateljima, asistentima u kući i svim ostalim zanimanjima vezanim uz pomoć starijim osobama.

Svi ti problemi koji će, prema istraživanju, pogoditi i najveće svjetske ekonomije tijekom nekoliko godina u BiH su već odavno izraženi. Nedostatak kvalificirane radne snage, staro stanovništvo, masovno iseljavanje… doveli su do toga da poslodavci u BiH svijećom traže kvalitetnog radnika. S obzirom na to da sustav obrazovanja u BiH ne prati ili nedovoljno prati potrebe tržišta rada, poslodavci kontinuirano upućuju na važnost ovog pitanja, pa čak i potiču aktivnosti na prilagodbi osposobljenosti radnika realnim potrebama tržišta rada.

Kako je nedavno u razgovoru za Fenu rekao direktor Udruge poslodavaca FBiH Mario Nenadić, to je jedna od mjera koja će doprinijeti i zaustavljanju odlaska mladih iz BiH u države čiji javni sustavi brže reagiraju i omogućavaju bolju prilagodbu realnim potrebama i promjenama na tržištu rada prouzročenim i geopolitičkim, pandemijskim te tržišnim promjenama i krizama posljednjih godina. Kaže i kako su brojni poslodavci osposobljeni i da imaju odobrenja nadležnih da pružaju praktičnu obuku u sustavu prekvalifikacija i da bi bilo potpuno svrsishodno da se obuke, posebice one za poznatog poslodavca, obavljaju kod samih poslodavaca.

U razgovoru za Fenu dodao je da Udruga poslodavaca u FBiH inzistira na boljoj koordinaciji i ekonomsko-socijalnom dijalogu između vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se realnije sagledale ukupne okolnosti i unaprijedili uvjeti za kreiranje programa, uz ostale, i prekvalifikacija i dokvalifikacija. Kazao je i kako trenutačni programi prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika na tržištu daju određene rezultate.

Tražena zanimanja

Kada je pak riječ o traženim zanimanjima, istraživanju tržišta rada u FBiH, koje je Federalni zavod za zapošljavanje proveo krajem 2022. godine, deficitarna zanimanja u 2023. godine su: prodavač – trgovac, konobar, šivač, bravar, zavarivač, telefonist – operater u pozivnom centru, kuhar, vozač kamiona, zidar, CNC operater, stolar, tesar, krojač, armirač, elektrotehničar i strojarski tehničar. Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja poslodavaca će, prema prognozama, biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inženjeri elektrotehnike, sustav-inženjeri, programeri, IT developeri i dr., zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima.

Objava Analiza tržišta rada: Radnici će se morati prilagoditi tržištu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU