back to top

Započela prva cjelovita obuka u BiH novih kontrolora zračnog prometa

Nakon temeljitih priprema, u Mostaru je nedavno počela obuka novog naraštaja kontrolora zračnog prometa. To je prvi put da se cjelokupna obuka kontrolora zračnog prometa provodi u BiH, i to zahvaljujući korištenju najsuvremenijih prijenosnih simulatora za obuku, koji uz korištenje internetske veze omogućavaju provođenje obuke na bilo kojoj lokaciji, uz potpuno njeno prilagođavanje operativnom okruženju i zračnom prostoru jedinica kontrole letenja na koju se odnose. Kako tim povodom pojašnjava ističe direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac, obuku se provodi temeljem ugovora kojeg je BHANSA zaključila s danskom trening organizacijom GATE Aviation Training.

– U Mostaru su instalirana tri prijenosna simulatora na kojima će se obučavati 14 kandidata za oblasne, devet kandidata za prilazne proceduralne i aerodromske kontrolore zračnog prometa i dva kandidata samo za aerodromske kontrolore zračnog prometa. Osim toga, na tim će se simulatorima provoditi i obuka osvježenja znanja za postojeća 73 kontrolora koji trenutno rade na aerodromima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Praktični dio obuke za kontrolore zračnog prometa će provoditi instruktori GATE Aviation Traininga zajedno sa instruktorima BHANSA-e, što će omogućiti razmjenu znanja i dobre prakse, uz osiguranje najviših standarda kvalitete i sigurnosti, ističe Primorac. Istovremeno s obukom kontrolora zračnog prometa, BHANSA je, također uz podršku organizacije GATE Aviation Training, započela i proces uspostave i certifikacije vlastite organizacije za osnovno osposobljavanje.

– Za razliku od dosadašnjeg načina osnovnog osposobljavanja u trening centrima u inozemstvu, BHANSA će, nakon certifikacije, biti u mogućnosti samostalno provoditi sve faze obuke kontrolora zračnog prometa, što će omogućiti efikasno upravljanje resursima i minimizirati rizik nedostatka obučenih kontrolora zbog masovnog odliva na sve otvorenije svjetsko tržište. Uspostavom vlastite trening organizacije u potpunosti će se smanjiti ovisnost procesa obuke od eksternih pružatelja usluga, a BHANSA će biti u mogućnosti ostvariti i dodatne prihode pružanjem usluga obuke kontrolora zračnog prometa za potrebe globalnog tržišta, navodi Primorac dodajući kako ovaj jedinstveni projekt predstavlja veoma važan iskorak u unaprjeđenju poslovanja, jer će omogućiti ne samo efikasno upravljanje procesom obuke kontrolora zračnog prometa, nego će stvoriti i nove poslovne prilike za rast i širenje  BHANSA-e. Ovaj uspješni projekat BHANSA-e dodatno dobiva na značaju ako se zna da u cijeloj Europi vlada deficit stručnih kadrova u oblasti kontrole zračnog prometa.

The post Započela prva cjelovita obuka u BiH novih kontrolora zračnog prometa appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU