Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Zašto Evropljani masovno povlače svoj novac iz banaka?

  U posljednje vrijeme, u Evropi je sve izraženiji trend masovnog povlačenja novca iz banaka, što potvrđuje podatak da je u prva tri mjeseca ove godine povučeno na desetke milijardi eura iz evropskih banaka, a taj se trend nastavlja i u drugom kvartalu. Dva su glavna razloga: niske kamatne stope na štednju zbog kojih inflacija izjeda vrijednost novca u bankama te nestabilnost na bankovnom tržištu uslijed propasti nekih američkih velikih banaka.

  Rastući broj štediša tako je postao svjestan kako štednja u banci ne samo da nije isplativa, nego je postala i rizična. Kumulativna inflacija u zadnjih pet godina je viša od 20 posto, što znači da 1000 eura stavljenih u banku 2018. godine danas vrijedi gotovo petinu manje nego tada, a u budućnosti će vrijediti još manje. Uz to, držanjem novca u bankama štediše preuzimaju na sebe rizik od propasti tih banaka te financiraju njihove visoke profite koji probijaju rekorde.

  Šta napraviti s novcem nakon povlačenja iz banaka?

  Držanje novca u gotovini također nije isplativa opcija jer je i ona jednako pogođena inflacijom kao i štednja u banci pa se nameće pitanje – šta napraviti s novcem nakon što ga se povuče iz banaka?

  Štediše se zadnjih godina u sve većoj mjeri okreću alternativnim oblicima štednje, a sve je popularnije ulaganje u investicijsko zlato kao oblik dugoročne štednje otporne na inflaciju i ekonomske nestabilnosti. Radi se o fizičkom zlatu u obliku zlatnih poluga i zlatnika koje je namijenjeno upravo štednji, oslobođeno je svih poreza, vrlo je likvidno i pruža visoku razinu neovisnosti štedišama.

  No, najbitniji razlog zbog kojeg se štediše okreću zlato je visok prinos kojeg zlato nosi. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je dvadeset godina narasla za oko 500 posto, što je u prosjeku više od 8.5 posto godišnje. Usporedimo li to s neisplativom štednjom u banci, ali i s većinom drugih oblika ulaganja, postaje jasno zašto je upravo investicijsko zlato sve traženija štednja, bez obzira na financijske mogućnosti štediša.

  Što je točno investicijsko zlato i kako izgleda?

  Investicijsko zlato isključivo je fizičko zlato koje dolazi u obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće, a postoji širok spektar poluga različitih veličina, tako da se za svakoga može pronaći proizvod koji odgovara financijskim preferencijama pojedinaca. Takvo je zlato vrlo likvidno jer je cijenjeno svugdje u svijetu i može se zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju.

  Objava Zašto Evropljani masovno povlače svoj novac iz banaka? pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU