Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Brza cesta već povećala broj gostiju u bh. biseru na Jadranu

  Brza cesta Neum-Stolac već pokazuje rezultate svoje izgradnje jer Neum bilježi porast posjetitelja, a u bh. biseru na Jadranu trenutačno najviše boravi domaćih gostiju i dijaspore te onih iz Srbije i Poljske.

  – U ovih dvadesetak dana nakon otvorenja ceste primijeti se da je promet povećan i da ima veći broj vozila na samoj cesti, a samim time i veći broj dolazaka u Neum. Istina, to su većinom još jednodnevni dolasci, ali efekt i rezultati ceste se već pokazuju – rekao je u razgovoru za Fenu načelnik Neuma Dragan Jurković.

  On je još u kampanji najavljivao kako mu je jedan od prioriteta i razvijanje neumskog zaleđa.

  – Brza cesta će nam to uvelike olakšati. Trenutačno kroz izradu Prostornog plana općine Neum planiramo graditi dvije poslovne zone koje će biti usko povezane uz ovu cestu, a izgradnjom ceste otvorili su se potencijali i ruralnog turizma – izjavio je Jurković, dodavši kako je riječ o industrijskim zonama Dubrava (na petlji kod Babinog dola uz novu cestu) i Cerovica (na petlji Stolac-Neum-Čapljina).

  Oko Neuma je posljednjih godina bilo i infrastrukturnih radova, a jedno od najvećih gradilišta je bilo ono Pelješkog mosta u susjednoj Hrvatskoj te je Jurković dao svoje mišljenje i o tome kako će otvaranje ovog mosta utjecati na Neum.

  Pelješki most

  – Otvaranje Pelješkog mosta će nas rasteretiti dnevnog prometa i osigurati nekakav opušteniji odnos te veći dotok gostiju u Neum. Vjerujem da će ići u tome smjeru, ali sačekati ćemo otvorenje mosta i par dana da vidimo kako će se stvari odvijati – ustvrdio je.

  Pritom je naglasio kako zadnjih godina aktivno rade na tome da se na graničnim prijelazima prema RH prekategorizira i na prijelaz roba.

  – Znamo da u Neumu postoji carinska ispostava i time bi iskoristili te kapacitete. Nadam se da će Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Hrvatska naći zajednički interes da bar jedan od ta dva prijelaza bude za prijelaz roba i putnika – navodi Jurković.

  Sezona na oko 90 posto popunjenosti u odnosu na rekordnu 2019.

  Po njegovim riječima, turistička sezona u Neumu je zadovoljavajuća, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu dostignuta je brojka od 80 posto te godine.

  – Sezona je trenutačno na 85 do 95 posto popunjenosti naših kapaciteta i očekujemo ovih dana da će kapaciteti biti maksimalno popunjeni te da ćemo idućih četrdesetak dana nastaviti s maksimalnom popunjenošću – ističe načelnik jedinog bh. grada na moru.

  U Neumu su najbrojniji domaći gosti i oni iz dijaspore, a iza njih su po brojnosti gosti iz Srbije, Poljske, Njemačke, Austrije i Francuske.

  Nedostatak radne snage

  No i tamo je jedan od glavnih problema nedostatak radne snage.

  – Kao i svugdje, i u BiH i u susjedstvu, problem je pronalazak kvalitetne radne snage. Svi se bore, pa tako i mi u Neumu. U svakoga je manjak radnika, u nekoga veći, u nekoga manji – naglašava Jurković.

  Osvrnuo se i na pokretanje općinske turističke zajednice za koju Općina već priprema potrebne pravne akte.

  – Na zadnjoj sjednici OV usvojili smo odluku o pokretanju općinske turističke zajednice. Ona je postojala i 2003. godine, da bi federalnim zakonom, kojega je Ustavni sud poništio, stala s radom. Pokrenuli smo aktivnosti koje će dovesti do ponovnog uspostavljanja, pripremamo statut, poslovnik i ostale akte te ćemo uskoro imati formiranu turističku zajednicu – kazao je on.

  Neum bi uskoro mogao osjetiti veću korist od turizma jer će veći “dio financijskog kolača” ostati u ovoj općini na jugu BiH.

  – Dugo godina smo imali problem da dio od boravišnih pristojbi nije ostajao u Neumu, u biti vraćao bi se veoma mali postotak. Sada se to promijenilo, a naše projekcije su da će novac koji bi mogao ostati u Neumu uvelike pridonijeti gradu i na marketinškom i na infrastrukturnom planu – zaključio je neumski načelnik.

  (Fena)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU