back to top

Zaštita okoliša kod postrojenja uz odabir separatora

Rijeke, jezera i mora ispunjeni su otpadom i štetnim hemikalijama. Manje od 1 % pitke vode na cijeloj Zemlji je dostupno a do 2050. godine ova brojka će se još više smanjiti. Zagađenost vode je postao ozbiljan problem na globalnom nivou. Zbog toga je važno imati ekološku osviještenost koja danas mnogima fali.  Kako bi spriječili smanjenje pitke vode i zaštititi rijeke i mora ugradnja separatora je idealan izbor. Odabir separatora je prvi korak ka tome!

Separatori imaju zadatak da odvajaju štetne tvari u otpadnim vodama. Uz njihovu pomoć čista voda odlazi u kanalizaciju. Tako pomažemo u zaštiti prirodne sredine. Separatori se ugrađuju na mjesto izvora zagađene vode i izljeva vode u javnu kanalizaciju.  Jednostavno rečeno oni su poput rezervoara u kojima su izdvojene sve štetne tvari kontaminirane vode.

Separator funkcioniše na principu kada se napuni on se automatski zatvara. Ovo spriječava da bilo koja štetna hemikalija iscuri i ode u kanalizaciju.

Kako izabrati pravi separator?

Odabir separatora za odvodnju zavisi od toga koje komponente želite eliminirati. Razlikujemo dvije vrste separatora a to su zamke za laku tečnost i zamka za masnoće. Odabir pogrešnog separatora može uzrokovati ozbiljan ekološki problem. Stoga, važno je dobro istražiti koja vrsta je najpogodnija za vas.

Separatori za laku tečnost su namijenjeni za mjesta gdje se odvodi kontaminirana voda laganim tekućinama poput mineralnih ulja.  S druge strane zamka za masnoće je isključivo za velike kuhinje, tvornice prearde mesa i mlijeka. Dakle oni su pogodni sa prehrambenu industriju.

Adekvatno odlaganje otpadnih voda od strane velikih tvornica je od velike važnosti jer su oni dnevno više ispuste kontaminirane vode u kanalizaciju. Uz pomoć separatora problem zagađenih prirodnih voda možemo umanjiti i tako poboljšati našu životnu sredinu.

Odabir separatora zahtjeva i poznavanje materijala, kako bi odvodnja bila kvalitetna.

Zaštita Okoliša Kod Postrojenja Uz Odabir Separatora
Separator za odvajanje tekućina

Dizajn separatora zavisi od materijala i njihove namijene. U većini slučajeva izrađeni su od čelika, betona, polipropilena i polietilena. Metalni separatori su izgrađeni od nehrđajučeg čelika koji osigurava veliku nepropusnost što znatno utječe na njihovu dugotrajnost.

Betonski separatori su izgrađeni od armiranog betona, a unutarnji dijelovi su najčešće od nehrđajučeg čelika.  S druge strane postoje i oni koji su napravljeni od plastike poput polipropilena i polietilena. Oba materijala omoguću jednostavno rukovanje i instalaciju. Odlikuje ih dobra nepropusnost i mehanička čvrstoća.

Separator od polietilena su izvrsni za industriji zbog njegove otpornosti na većinu kiselina i baza. Kada je u pitanju oblik dolaze u kvadratnom obliku. Naravno, postoje i druge vrste separatora koji su cilindričnog oblika. Sve zavisi od toga šta je najpogodnije za vas.

Riješite problem odvoda vode

Otpadne vode ne samo da predstavljaju problem za okoliš već i za vaše zdravlje. Kada se adekvatno odlažu sve štetne hemikalije pomažete da brojka od 1 % pitke vode bude veća.  Pronađite pravo rješenje za odvod vode – odvodnjavanje.si i napravite iskorak u borbi protiv otpadnih voda.

Bez obzira da li imate manji restoran ili veću mesnu industriju ovo je neophodna stvar. Oni su i prevencija protiv začepljenja koja mogu uzrokovati masti i ulja. Najvažnije je izabrati onaj koji je najpogodniji za vas. Ukoliko niste sigurni u izbor mogu vam pomoći stručnjaci koji će vam ponuditi rješenje za vaš problem po pitanju odvoda vode.

Separatori su neizbježni pogotvo za tvornice koje svakodnevno proizvode otpadne vode. Svakodnevno se brojke pitke vode smanjuju, a našim izborom pomažemo da nam u budućnosti bude više dostupne pitke vode. Ovu činjenicu ne smijemo zanemariti. Nije bitno da li imate manji biznis ili tvornicu jer u oba slučaja postoje otpadne vode koje su kontaminirane štetnim tvarima. Zato ukoliko imate problem po pitanju odvoda vode onda je najbolje riješiti ga uz pomoć separatora. Njihovom instalacijom zasigurno ćete učiti uslugu sebi u budućnosti. Spriječit ćete emisiju štetnih tvari u prirodu i moguće začepljenje koje uzrokuju masti i ulja.

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU