back to top

VTK BiH zajedno s cjelokupnim bh. komorskim sistemom predstavlja se na Mostarskom sajmu

Komora tradicionalno podržava ovaj sajam, a tokom njegovog trajanja planirano je održavanje 40 susreta s predstavnicima kompanija i regionalnih komora. Drugoga dana sajma B2B sastanci bit će održani i online putem match platforme.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Vjekoslav Vuković izjavio je za Fenu kako je ova komora predložila zanimljivu inicijativu, a to je da se cjelokupni bh. komorski sistem predstavi zajedno na jednom štandu.

“Poznajući i cijeneći sve nadležnosti u BiH, vanjske trgovine, vanjskotrgovinske razmjene i međunarodne sporazume te privredu koje je u nadležnosti entitetskih komora, željeli smo tu sinergiju pretvoriti u zajedničku snagu koja je prikazana na Sajmu”, istaknuo je dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na taj način, dodao je, može se utjecati na izmjenu zakonskih regulativa, može se djelovati ne samo normativno nego i na međunarodnom planu, a ujedno mogu se postići mnogo bolji rezultati i mogu se kvalitetnije artikulirati zahtjevi privrednika.

“To je, dakle, cilj našeg zajedništva čime se ponosimo, a posjet visokih domaćih, regionalnih i međunarodnih dužnosnika i zvaničnika zajedničkom štandu, ukazuje da je s ushićenjem prihvaćen ovakav tip sinergije koji može polučiti rezultate”, ocijenio je Vuković.

Govoreći o aktivnostima Vanjskotrgovinske komore BiH do kraja godine, Vuković je najavio veliki biznis forum pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.

“Ne smijemo zaboraviti da su naše ranije aktivnosti bile usmjerene na Schengen, na protok naših roba. Danas nam je u fokusu povećanja graničnih prijelaza s Evropskom unijom kako bi se olakšalo prometovanje roba, odnosno izvoz i uvoz roba u BiH”, dodao je.

Vuković je naglasio kako su fokusirani na Republiku Hrvatsku, koja je jedan od najvažniji vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine.

Vanjskotrgovinske komore BiH je i partner 3. univerzitetskog privrednog foruma koji će na Sajmu biti održan u srijedu, 3. maja.

Na Forumu će se govoriti o inovativnosti i prilagodbi visokog obrazovanja potrebama suvremenog tržišta rada, izazovima energetske tranzicije te o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine i EU fondovima.

Objava VTK BiH zajedno s cjelokupnim bh. komorskim sistemom predstavlja se na Mostarskom sajmu pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU