Vlada utvrdila budžet od 7,5 milijardi KM

Kako je navedeno u obrazloženju za hitni postupak, orijentir djelovanja Vlade Federacije BiH usmjeren je ka održavanju dugoročne stabilnosti i likvidnosti Budžeta Federacije BiH, koji će u narednom periodu biti korišten između ostalog u funkciji razvoja domaće privrede, socijalnog i zdravstvenog sektora, te nastavak podrške poljoprivredi, nižim nivoima vlasti i jačanju standarda građana, sa posebnim fokusom na najranjivije kategorije stanovništva i mlade.

Kako je obrazloženo iz Federalnog ministarstva finansija ovim prijedlogom budžeta, između ostalog, predviđeno je povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM. Naknade za boračke kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 miliona KM.

U prijedlog budžeta planiran je i novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 miliona KM (po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH).

Transferi poljoprivredi povećani su za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet, transferi za kulturu prevashodno kapitalni planirani su uvećanjem 12,2 miliona KM (za sportsku infrastrukturu, institucije kulture, te kulturno i graditeljsko nasljeđe). Ukupni transferi namijenjeni Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM. Tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 miliona KM.

Isto tako sredstva predviđena za Fond solidarnosti povećana su i iznose ukupno 50 miliona KM.

Vlada Federacije BiH utvrdila je i Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2024. godinu, koji se po hitnom postupku upućuje u parlamentarnu proceduru.

Na sjednici Vlada Federacije BiH je zaključkom prihvatila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2024. godinu i Odluku o načinu izvršavanja Finansijskog plana ovog zavoda za 2024. godinu. Utvrdila je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan i Odluke o načinu izvršavanja Finansijskog plana ovog zavoda koji je uputila Parlamentu FBiH po hitnom postupku.

Ovom sjednicom, po ovlaštenju premijera Federacije BiH, predsjedavao je zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Objava Vlada utvrdila budžet od 7,5 milijardi KM pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU