Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Vlada KS usvojila Program utroška sredstava za projekte i aktivnosti zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane

  Ovim programom planirana su finansijska sredstva u iznosu od 800.000 KM za finansiranje/sufinansiranje projekata i aktivnosti kojima se unapređuje oblast zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane.

  Korisnici sredstava iz ovog programa su pravna i fizička lica, veterinarske organizacije, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Udruženja, Inspektorat za veterinarstvo Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

  Svi projekti i mjere iz ovog programa su u funkciji veterinarskog javnog zdravstva, a krajnji korisnici su vlasnici životinja, odnosno građani Kantona Sarajevo.

  Predviđeno je finansiranje i sufinansiranje brojnih aktivnosti i projekata definisanih Programom, a postupak njihovog izbora Ministarstvo privrede KS će provesti putem Javnog poziva.

  U planu je, između ostalog, finansiranje/sufinansiranje analitičko-dijagnostičkog ispitivanja na zahtjev i/ili po nalogu veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao što su: pretrage sirovog mlijeka na ukupan broj mikroorganizama i somatskih stanica, toksikološke pretrage uzoraka hrane životinjskog porijekla i drugog dijagnostičko-analitičkog materijala mikotoskini u hrani i hrani za životinje, teški metali, veterinarski lijekovi, zabranjene i/ili neželjene supstance u hrani i hrani za životinje), parazitološke pretrage tkiva, organa i/ili izlučevina životinja po ukazanoj potrebi, mikrobiološke pretrage hrane i drugog dijagnostičkog materijala na salmonella vrste i druge mikrobiološke opasnosti od značaja za javno zdravstvo, u svim fazama, od farme do stola.

  Predviđene su i nadoknade štete za ubijene i zaklane životinje i uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, provođenje eutanazije životinja i dezinfekcije objekata i/ili prostora.

  Programom je obuhvaćeno i podmirenje dijela troškova za uzorkovanje i ispitivanje mesa divljih svinja i pojedinih drugih životinja na trichinella spiralis, podmirenje troškova sterilizacije/kastracije, te veterinarsko zdravstvene zaštite pasa i mačaka, kao i dijela troškova mastitis testova uz dodatnu identifikaciju uzročnika mastitisa sa antibiogramom.

  Predviđeno je, između ostalog, i sufinansiranje projekta „Osnivanje službe urgentne intervencije za povrijeđene životinje” za KJP „Veterinarska stanica“, sufinansiranje jačanja tehničke opremljenosti službenih veterinara, inspektora u provođenju mjera osiguranja zdravlja životinja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja, kao i osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog prijekla i hrane za životinje, te brojne druge aktivnosti i projekti.

  Objava Vlada KS usvojila Program utroška sredstava za projekte i aktivnosti zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU